Проф. Начев: През летните месеци ситуацията с коронавируса е изпусната от контрол, а сега виждаме резултата

Кадър от БТВ

Най-честите симптоми на COVID-19 не са висока температура и кашлица, а загубата на вкус и обоняние. Според оплакванията на пациентите това са болки в гърдите, затруднено дишане, главоболие, мускулни болки, загуба на мирис и вкус. Чести са и изпотяването и коремните болки. Кашлицата, втрисането и болките в гърлото се нареждат едва след това. Директорът на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев, който наскоро се пребори със заразата, обясни пред БТВ че при него най-отчетливият симптом е била кашлицата, не е имал висока температура.

"Трудно беше, за да постъпя в болница, не бяха добре нещата. Има хора, които го карат още по-тежко - в интензивно отделение. При мен не се стигна до там. В такъв момент човек си прави равносметка за целия му живот и си мисли, че ако се случи най-лошото - е оставил доста неподредени неща в живота си", обясни медикът.

По думите му той е бил един от първите пациенти, лекувани с "Ремдесивир". Той обясни, че при него медикаментът е бил ефективен, приложен му е на деветия ден от диагностицирането на заболяването. Проф. Начев уточни, че колкото по-рано се приложи препаратът, толкова по-ефективен е.

Относно цялостната картина у нас, медикът коментира, че в началото на пандемията страната ни е взела необходимите мерки за ограничаване на заразата, но през летните месеци ситуацията е изпусната от контрол, а сега виждаме резултата.

"Бройката е притеснителна, а тя е само от хора с PCR изследвания. Много хора носят този вирус, обхващането на населението е много по-широко, отколкото получаваме като цифри. Стигнахме до тук, защото не сме дисциплинирани. В началото, голямата грешка беше, че се даде възможност за много мнения - в "България всеки разбира от всичко", коментира проф. Начев.

Той заяви, че най-критичен е проблемът с лисата на медици. "Кадровият проблем не е от вчера. Сега излиза наяве, защото напрежението в системата се покачи. Легла ще се осигурят, но няма кой да гледа тези болни. Наличният състав е изконсумиран физически и психически, много е уморен", уточни директорът на "Св. Екатерина". Проф. Начев коментира, че един студент по Медицина може да бъде обучен за 2-3 седмици да замества специалист по здравни грижи, но не може да го замени.

Коментари

Задължително поле