Проф. Николай Витанов: Ако нещата вървят така, може да се наложи да разгръщаме полеви болници

Кадър от bTV

Няма да е добро това, което ще се случи ноември месец. Броят на заразените ще се увеличи. Това предупреди професор Николай Витанов, математикът на Националния оперативен щаб. 

"До края на октомври ще минем броя от 42500 заразени с COVID-19", прогнозира той по БТВ. "Ако нещата вървят така, може да се наложи и ген. Мутафчийски да разгръща полеви болници", заяви още професорът.

"През септември, когато казах, че към края на октомври ще минем 30 000 и здравната система да се готви за това, в мрежата заваляха искания за моя арест, че всявам паника. Сега ще ме арестуват ли? Когато случаите станаха 500, аз казах, че това е леко плискане на вълната, отново беше посрещнато със смях. Това не е все още всичко, което може да ни се случи. Вълната не започва предварително, беше малко по-висока, отколкото очаквахме, но то беше ясно, защото броят на хората, които не спазват мерките е много по-голям, отколкото през септември, когато изчислявахме бройките", заяви той.

"Всеки ден ние правим карти и ги изпращаме в Оперативния щаб. Нашата карта е за няколко дни напред", обясни матеатикът. Картата показва къде нашият екип очаква, че ще има голямо количество заразени. Няма как да покажем текущата карта, защото ще всеем паника в съответната област, тя е за вътрешна информация на щаба", обясни математикът. 

По думите му на следващите карти ще се появи нов цвят - тъмновиолетов. Той означава голяма опасност от дълготрайно бързо нарастване на броя на случаите.

"Където има неспазване на мерки и голям брой близки контакти между хората, рискът е повишен и там трябва да се вземат мерки. Има изчисления, които утре сутринта ще бъдат представени на щаба и след това ще мога да кажа числа", обясни математикът.

Коментари

Задължително поле