Проф. Тодор Кантарджиев: Никой не се е задушил от маските, те ще ни спасят от COVID-19

Никой не е много голям специалист в коронавируса. В момента най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да бъдат с маски. Никой не се е задушил от маските. Това каза по време на седмичния брифинг на здравното министерство проф. Тодор Кантарджиев. 

"Всички знаем, че не е приятно да го носиш на носа си, но всички трябва да мислим за нашето здраве, за здравето на семейството ни и за здравето на околния", добави той. "Маската ще спаси ни от коронавируса. Най-важните са контролът и самоконтролът", каза още Кантарджиев.

Той припомни, че от УНИЦЕФ са направили специални анимационно видео за деца със съвети за предпазване от COVID-19. 

"Да не се предозира с витамин Д, да не се прекалява с имуностимулатори. Който не издържа, да не гледа какво става с коронавируса в света. Нещата се преекспонират", посъветва проф. Кантарджиев.

"Имаме 185 лаборатории, които работят PCR диагностика в страната. Антигенните тестове ще хванат, ако някой разпространява заразата. Референтната лаборатория е направила вчера 414 теста, от които 38% са положителни", коментира още Кантарджиев и допълни, че който има очила, по-добре да си ги носи на работа, защото те също предпазват, както и маската.

"Грипните вируси ще се развиват паралелно. Епидемичното разпространение на грипа е декември. Има бързи тестове, които, бъркайки в гърлото, казват след 10 минути дали детето е с грип. Тези тестове трябва да се правят, но при тях най-важното е правилното взимане на материал от носоглътката", обясни професорът и добави: "Първите антитела, които се проявяват в кръвта, са на 10-ия ден от заболяването. Ако след 40-ия ден имаш такива антитела, можеш да станеш донор на плазма", добави той.

Кантарджиев припомни, че тези, които се заразяват с маски или са били на отстояние, карат инфекцията по-леко. 

Коментари

Задължително поле