Проф. Тройчо Троев, шеф на Клиниката по физиотерапия във ВМА, пред „Труд“: Телевизорът сутрин стресира българите

Колко болна е българската нация и какви са причините. Как да се борим със стреса и защо все избираме неправилните методи за това. Защо здравеопазването ни се превърна в сергия, а лекарите в необходимите виновни. Какво представлява Клиниката по рехабилитация във Военна болница и какви модерни методи за лечение се използват там. На всички тези въпроси отговаря главният физиотерапевт на българската армия проф. Тройчо Троев.

- Мнозина експерти твърдят, че българите сме най-болната нация в Европа. Вярна ли е тази констатация, професор Троев?

- Ако казалите това са специалисти - да, но ако са случайни хора, подхвърлили такава теза, няма какво да ги коментираме. Социалното министерство вероятно ще каже, че нацията ни не е толкова болна. ТЕЛК-овете обаче се задъхват от пациенти. Истината е някъде по средата. Министерството на здравеопазването и разните изследователски центрове могат най-точно да отговорят, защото това е техен приоритет. Но мога да ви кажа, че от всички 6 или 7 милиона, които са тук в България, ? са с хипертония, други между 1/4 и 1/3 са със захарен диабет, да не говорим и колко са хората с психични отклонения. Трудно е на българската нация.

- Като гледам колко са пълни коридорите на поликлиниката на Военномедицинска академия, може би експертите ще се окажат прави. Кои са причините нацията ни да е толкова болна?

- Имаше едно течение по времето на социализма - социалистически реализъм. Той показвал пътищата за излизане от това нещо. Българинът е с голямо психично натоварване от сутринта още с включването на телевизора. Това, което чува, в никакъв случай не му харесва. Само като види кои хора са на екрана на телевизията, той вдига кръвното с 20 или кръвната захар с три единици. Съветвам пациентите си по-добре да пуснат радио и да слушат музика, отколкото да се занимават с политика.

- Е, политиката е в кръвта ни, нали знаете, че много обичаме да политиканстваме.

- Това е вярно, но много от хората са били в чужбина - в Германия, Австрия, Испания... И знаят как се поднасят новини - 10 минути е централната емисия, като в тях влиза и къде и с кого се е срещнала г-жа Меркел. А при нас какво е - най-напред нещо се коментира от водещите, след това специалният пратеник ни занимава три минути, а накрая вижте и нашия коментар. Три пъти едно и също нещо. Ние, зрителите, разбираме за какво става дума от 2-3 изречения.

Освен натоварването от телевизора, на второ място е несъответствието между възможностите и целите, които си поставяме. Тук влиза и заплащането. Ниското заплащане веднага рикушира върху лошия семеен комфорт. Като прибавим голямата заболеваемост и липсата на отдушник - къде и по какъв начин човек да свали натоварването от себе си, стигаме до тези плачевни констатации на експертите.

- Вие какво ще препоръчате на хората, за да свалят напрежението, което води до стрес?

- Единият вариант е петък, събота и неделя да посетят СПА-центрове - те затова са създадени, за да подобрят състоянието на ставите. СПА-то е здраве чрез вода. Знам, че веднага ще ме репликирате, че не всеки може да си го позволи. Да, така е. Но има и други начини. Другият вариант е Витоша, но хората все още не могат да осъзнаят какво имат. За жалост обаче, има трето, което е предпочитано - влизат в първото заведение, изпиват по 100-200 грама водка или ракия и всичко, което ги е подтискало, вече са го забравили. Но това не е начинът за излизане от стреса.

- Вашата клиника по физиотерапия и рехабилитация е впечатляваща, погрижили сте се за всичко, дори е озвучена с тиха музика. Какви нови иновационни методи използвате?

- Нашата клиника във ВМА е единствената в България, която разполага с водолечение. Не говоря за санаториумите, наричани днес центрове за рехабилитация - Хисаря, Банкя и другите. Имаме два басейна - за подводна лечебна физкултура, и те не са за глезотии или СПА, а се използват след фрактури на крайниците и др. Т.е. пациентът под пода може да направи упражнения и да увеличи обема много повече, когато е в залата по кинезитерапия. Това му създава от една страна положителни емоции, а от друга увеличава обема на движение в ставата. Имаме сауна, която също се използва за лечение и профилактика, руска баня, 4-камерни вани, тук са и тангенторите, които ползваме при заболявания на централната и периферната нервна система, на опорно-двигателния апарат. С водолечението оказваме влияние и подобряваме тонуса на нашите пациенти. Като прибавим озвучаването на клиниката с приятна музика, имаме хубава картинна изложба - това също въздейства и е с добър ефект. Това са неща, които съм видял в чужбина и сме ги направили. Не съм ги измислил аз.

- Извинете, но клиниката ви е направо огромна, на каква площ се разпростира тя?

- Да, така е. Малко хора знаят, но нашата клиника е най-голямата в Европа, разположена е на 4 декара. Тук са развити всички сектори на физикалната медицина според изискванията на световната здравна организация. Място имат всякакви сектори - електро, светло-лечение, лазер, водолечение, инхалации, най-модерни парафинолечение, три зали за кинезитерапия, сектор за екстензионна терапия, механотерапия и други. И второ - всичко е събрано на едно място. А от две години имаме стационар - това, което ни липсваше - да обслужваме болни по клинични пътеки: инфаркт, инсулт, опорно-двигателен апарат, периферна и централна нервна система. Единственото нещо, което нямаме, е минерална вода. Използваме питейна вода.

- Един от големите проблеми в последните години е напускането на много лекари, които заминават в чужбина, за да търсят реализация. Как е при вас, имате ли достатъчно специалисти?

- Лекарите с право напускат, като имаме предвид какво е заплащането им. Ние имаме много добри специалисти, сред младите също има добри и подготвени. Важното да знаят е, че трябва да продължиш да се усъвършенстваш.

- Ваши колеги, не само пациенти, със съжаление отбелязват, че здравеопазването се е превърнало в сергия. Така ли е, професоре?

- Така е, но питам и обратното - защо преди 5-6 години ни казваха, че ще има втора здравна каса, а сега се говори, че по-рано от три години няма да има? Защото е свързано с още няколко милиарда лева. Защо не се доплащат клиничните пътеки, а се увеличават на парче? Съвсем скоро имаше извънреден събор на лекарския съюз и там Управителният съвет докладва за какво отиват допълнителните пари. Но управлението на средствата е работа на Министерството на здравеопазването и би трябвало експертите там да се занимават с това нещо.

- Фалитът на болниците е нещо, което притеснява хората по места, те остават без здравно заведение. Защо се стигна до това - питам ви като дългогодишен лекар?

- Навлизаме в сериозна тема, по която други хора могат да отговорят. Има болници, на които парите не са им превеждани с месеци! Колкото повече е тежка патологията, толкова повече болницата се изчерпва, защото касата не им плаща. Ако всичко е наред, много от колегите нямаше да работят на три места. Ами дайте една хубава заплата на лекаря там, където работи, и той няма да отиде на второ и трето място. Научавам, че в държавни болници има частни, които не си плащат консумативи, и това също води до източване на касата. Не може и да закрием малките болници, защото всяка болница си тежи на мястото. Но може би не трябва болницата да развива повече от 3-4 сектора... Въпросите са много и се надявам компетентните органи да намерят бързо решение, което да не бъде толкова болезнено за хората.

- Зимата отминава, вече дойде пролетта, но травмите не намаляват. Защо?

- О-оо, тепърва в нашата клиника ще се напълни с пациенти, които са били гипсирани през последните месеци, поставени са им импланти, но те изчакват 20-30 дни и тогава идват при нас. Раздвижването и възстановяването, особено на крайниците, при тях тепърва започва. Нещата са много сложни с пътния травматизъм, който се увеличава. Много тежки са уврежданията - прекъсване на гръбначния стълб на различни нива, с тазово резервоарни смущения, т.е. проблеми с уриниране и т.н. За известно време вниманието беше насочено към пациентите с будна кома, но като всяко нещо, и това отминава и се забравя.

- Преди 7-8 години щеше да се строи център за лечение на пациенти в будна кома, доколкото си спомням.

- Щеше, но го няма. Още на първия конгрес по редки болести се взе решение такъв център да има и за тях. Сложиха се срокове, но нищо не е направено. И това е много жалко. Ето - да вземем медиите. Който и вестник да отворите, още на първите страници има по някой зов за помощ. Но никой не се сеща за тези, които имат редки болести. Когато дойде Коледа и Нова година започва една благотворителност, която изчезва 10 дни след празниците. Дайте, да дадем! Но кой да даде - пак този отруден народ. По 1,20 лв. за съобщение по телефона. Но всички чухме, че за ремонта на Ларгото се дават 17 милиона. Плочките са изпочупени, но сега не можело да се направи, защото валяло дъжд. Щяло да бъде направено през лятото. Ами тези държави като Германия, Англия, Франция, където през лятото вали всеки ден по три пъти - те сигурно без плочки ходят. А парите са за третични, четвъртични ремонти?...

- Сигурно намеквате, че тези пари могат да се дадат за лечение?

- Правилно ме разбрахте. Ето пари за лечение на пациенти. А не непрекъснато: Зов за помощ - Дайте! Сега идва Великден и пак ще има кампании да съберем пари. Но защо само да събираме пари? Има министерство, има Фонд за лечение на деца в чужбина, има втори фонд към министерството за лечение на хора над 18-годишна възраст за чужбина. Трябва да се преосмислят тези неща. И да престанат да се занимават с лекарите. Не сме най-крадливите и най-грабливите. В цял свят лекарите са едни от най-уважаваните хора. Само тук от време навреме започва някаква кампания срещу лекарите. Нима ще се успокоят страстите ако вкарат в затвора петима лекари? Всичко ли ще се оправи? Трябва да работим спокойно. С нашите възможности.

- Има ли достатъчно желаещи млади хора, които искат да станат лекари?

- Преподавам в медицинските университети и в Плевен, и в София - има много млади хора, които искат да станат лекари. Бог да го прости баща ми, преди 45 години, когато бях в 10-и клас, той дойде при мен и ми каза: „Сине, има две специалности, в които и да не си партиен член, никой не може да ти се меси. Първото е правото - хората винаги ще се съдят. Завърши право. И второ - медицина. Който е да е човек все ще боледува понякога, а пред болестите и смъртта всички са равни. Никой не може да ти се кара защо не си член на тази или онази партия.“ И избрах медицината.

- Видях много студенти във ВМА, получават ли някои от тях предложение за работа?

- Да, тук стажуват много студенти - в рехабилитацията, кинезитерапията има студенти, специалисти, които работят. Има и такива, които съм назначил. Знаете ли колко нещастна понякога е нашата специалност в медицината. Тъжна е историята на един от най-великите съдови хирурзи проф. Кристиан Барнард - човекът, който направи първата трансплантация на сърце в Южна Африка през 1967 г. Тогава той беше казал - „в петък аз бях световнонеизвестен, а в понеделник - най-известният съдов хирург“. Този човек пътуваше с частен самолет, участваше в конгреси без да е включен, имаше три брака и почина като куче, отлъчен и от църквата. Като първият човек, който в разрез с църковните догми, дръзна да трансплантира от друг човек орган. Ние - лекарите, сме нормални хора. Със същите проблеми като на другите. Не искам нашите пациенти да ни обичат, но искам да ни уважават. Важно е да си изпълняваш професионално задълженията. Предстоят светли празници - нека българите бъдат повече оптимисти, да вярват в доброто и да се усмихват повече.

Нашият гост

Проф. д-р Тройчо Троев е началник на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина на ВМА. Главен физиотерапевт на Българската армия. Втората му специалност е вътрешни болести. Проф. Троев е преподавател в МУ - Плевен и Медицинския факултет на Софийския университет “Св. Кл. Охридски”. От години е национален консултант по физикална и рехабилитационна медицина. Има десетки публикации, някои от тях в чужбина (Германия, Полша, Русия и др.). Съавтор в редица монографии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта