Проф. Христо Пимпирев: На 13 ноември заминава 28-ата ни антарктическа експедиция

Съвсем скоро предстои следващата експедиция до Антарктида - на 13 ноември заминава първата група. Това обяви полярният изследовател и основател на Българския антарктически институт, проф. Христо Пимпирев, по БНТ. "Тя ще трябва да раззими базата новия сезон. Първоначално заминават логистиците, тъй като през дългата антарктическа зима базата ни е затворена", обясни той.

Това ще бъде 28-ата ни антарктическа експедиция. Основната задача е построяването на съвременна научна лаборатория. Научните изследвания, които се правят там, са от изключителна важност за цялото човечество. Нашата база е лицето на България пред света и затова ние трябва да имаме и съвременна научна лаборатория, обясни проф. Пимпирев.

Сега ще бъдат положени нейните основи и се очаква тя да бъде готова до две-три години. Проектът вече е избран. Геодезист ще избере мястото, на което да бъде поставена лабораторията.

Скоро зрителите ще могат да видят новия български филм "Писма от Антарктида", в който участва и проф. Пимпирев. Това е един игрален филм, заснет на Антарктида в българската база.

Коментари

Задължително поле