Проф. Юлия Каменова: Лазерното зъболечение е без кръв и болка

Има регенериращ ефект, изрязват се болните тъкани, здравите не се увреждат

Лазерната терапия  може да се използва за подготовка на дадено лечение, след операция, за обезболяване, за стимулиране на растеж на нови структури, за регенерация и рехабилитация. Предимство е, че е безболезнена и микроинвазивна, а е факт, че най-силната болка се преживява в денталната медицина, казва проф. Юлия Каменова от Стоматологичния факултет, София, поставила основите на модерната лазерна терапия у нас.

Лазерът е

като концентрирано слънце

насочено в определена зона, затова не бива пациентите да се притесняват от лазерния лъч, той не крие опасности, няма противопоказания. Стимулира образуването на нови тъкани, т.нар. вторичен дентин, който предпазва нерва в зъба да не се инфектира и предотвратява усложненията на кариеса.

Около 90% от процедурите в денталната медицина могат да се извършват с различни лазерни системи - кариесът и усложненията му, всички заболявания на пародонталните структури, невралгични състояния, ортодонтски аномалии, различни хирургични интервенции. Основната мисия на лазера е профилактиката, въпреки че е създаден и за хирургични цели.

„Не мога да кажа обаче, че лазерът би изместил напълно стоматологичната машина - подчертава проф. Каменова, която е и председател на Българската академия по лазерна дентална медицина. - Предимството на лазера пред машината е, че той е селективен – изрязва само болните тъкани, не уврежда здравите. С обикновена машина това не може да се постигне. Кореновите канали могат да се дезинфекцират и да се обработват прекрасно с лазера, както и измененията около тях, ако  са до 3-4 мм, също и кистите. Когато се лекува един зъбен корен, не се използват медикаментозни вложки, нито антибиотични разтвори, както е при класическата терапия.“

Грануломи също се лекуват с лазер, ако са по-големи, може да се направи операция, а болната тъкан се изпарява. Лазерът има ефекта на скалпела и на термокаутера (уред за възпроизвеждане на електрическа искра, с която се постига кръвоспиране). Притежава и нещо незаменимо – предизвиква и регенерация на тъканите. Няма опасност мястото да се инфектира или да се пренесе заболяване, затова оздравителният процес бързо настъпва. Хронично състояние, което може да протича с години, с лазерна терапия се лекува за дни.

Две са  основните задачи при всяко лечение. Първата е да се преодолее възпалението - повечето проблеми са от остро възпаление или хроничен процес. Втората е загубата на кост и пародонтални структури да се компенсира, да има нова тъкан и възстановяване. Процесът трябва

да се лекува, а не само да се потиска

категорична е проф. Каменова. Високоенергийните лазерни апарати са хирургични,  с по-голяма мощност, с тях се прави изрязване и изпарение. Имат добър бактерициден ефект. Регенерацията, рехабилитацията, възстановяването след оперативната интервенция се правят с нискоенергийните лазери.

„Лазерът не е магическа пръчка, въпреки че ефектът настъпва много бързо. Пациентът не бива да очква, че като го „светнем” два пъти и той ще е напълно здрав - посочва  проф. Каменова. - Процедурите с лазер трябва да са между 4 и 6, като максимумът е 8. Когато процесът е остър, процедурите се правят всеки ден и са  6-8. Когато е хроничен, са достатъчни 4-6 и се правят 2-3 пъти в седмицата. Ако някой доктор препоръча повече процедури, пациентът трябва да знае, че няма да бъде излекуван, защото се получава т. нар. „оптичен прозорец”. Пациентът се адаптира към лазера и само ще дава пари, а ефект няма да има.“

По-добре е да се спре лечението и да се изчака. Следващия месец може да се направи лазерна акупунктура, а след 6 месеца отново да се повторят процедурите. Лазерното облъчване трябва да трае 20 минути. Ако е по-дълго, има риск за пациента. Понякога се налага лечението да се направи на 2-3 етапа.

Според проф. Каменова с лазерна терапия

пародонтозата може напълно да се овладее

Заблуда е, че тя не се лекува. Особено ефикасни са комбинираните лазерни терапии. Понякога се налага да се подготви пациентът с нискоинтензивна лазерна терапия за обезболяване, за по-добро кръвоснабдяване и едва тогава да се извърши хирургичната интервенция. След операцията отново се прави нискоинтензивна терапия за отстраняване на последиците от операцията, ако има такива.

Лазерното лечение е полезно и за диабетици – с него лесно  се поддържат пародонталните структури, които се увреждат от високата кръвна захар. Няма противопоказания за бременни. На тях може да се направи добра профилактика на зъбите без риск за плода.

Доскоро в България имаше едно златно правило – до 7 години след операция на онкологично заболяване да не се използва лазерна терапия. Сега лазерните системи са по-нови и вече се прилагат в някои страни при преканцерозни състояния, след химиотерапия, когато има увреждане на лигавицата. Лазерът не крие опасност за болните с тумори. И все пак в България сме в процес на проучвания и все още избягваме да прилагаме лазера при онкозаболявания, уточнява проф. Каменова. Пациентите с пейсмейкър също трябва да се консултират със специалист, преди да се подложат на лечение с лазер, защото това е електромагнитна терапия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве