ПСС: В планините ще е слънчево, но ветровито, обличайте се добре

Дежурният спасител от Планинската спасителна служба в София Иво Драгошинов заяви пред БНТ, че новогодишната нощ е преминала спокойно.

"Както във всеки курорт всяка зима винаги има травматизъм, тази година не толкова, защото снегът по пистите е недостатъчен навсякъде, но там където го има, е добре дошъл за скиорите. Годината започва с недостатъчно сняг и поради липсата на сняг сезоните в курортите се откриха късно", каза още той.

И предупреди, че днес е слънчево в планините, но на места ветровито, така че хората трябва да се обличат добре, защото този вятър намалява температурите, а при едно бързо движение по пистата се чувства студ и има опасност от измръзване.

"Препоръчваме горещо на всички особено в района на Рилските езера, да се обличат подходящо и да носят слънцезащитни очила. Във високите части на планините снегът е от 50 до 60 см, в по-ниските части по-малко. За тези, които ще практикуват истински туризъм, а не разходка, пътеките на места са заледени, препоръчваме да се движат внимателно с щеки, да носят слънцезащитни очила, слънцезащитен крем и заредени телефони", каза Драгошинов.

Според него снегът е оскъден за образуването на лавини.

Коментари

Задължително поле