Пускат пет патета в езерото до детската площадка в Борисовата градина

Зеленоглав паток. Снимка Уикипедия

Пет зеленоглави патета ще бъдат пуснати да живеят в езерото с водоплаващите птици (срещу детската площадка), съобщиха от пресцентъра на Столична община. Инициативата е част от юбилейната кампания на Столична община по повод 135 години парк „Княз-Борисова градина“.

За да се създаде подходяща среда за живот на патетата, езерото е оградено с дървена ограда, а на острова му е поставена къщичка с храна.

„Решихме да възстановим първоначалния облик на езерото. От самото му създаване през 70-те години на 20 век. Езерото с водоплаващите птици е планирано и поддържано като дом на птици, които да радват посетителите на парка. От доста години в него за съжаление не живееха птици. Надяваме се, че след като сложихме ограда и допълнителна зеленина в езерото, то ще бъде достатъчно привлекателно за зеленоглавите патета и те няма да го напуснат. Обръщаме се към всички собственици на домашни кучета с апел да държат кучетата си далеч от езерото, така че да избегнем евентуални инциденти“, заяви зам.-кметът по екология Йоана Христова и покани всички желаещи да присъстват на пускането на патетата в четвъртък от 11,30 ч.

Животните са предоставени на столичани от Спасителния център за диви животни в град Стара Загора. Грижа за птиците ще се полагат от парковата управа на Борисова градина със съдействието на експертите от Столичния зоопарк.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Зеленоглав паток е тоя,дето е писал статията. Хем са животни,хем птици.Патета,патици,патоци,какви са не е ясно?!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.