Пуснаха от ареста 16-годишен куриер на измамници

В ареста остава 22-годишен измамник, съучастникът му излиза срещу 10 000 лв. гаранция

16-годишният Никола Р., който куриерства на телефонни измамници при неуспешния опит да излъжат жена от Търговище, която им приготвила 76 000 лв., е бил пуснат от ареста. Мярката му за неотклонение била изменена в „надзор на родителя”, съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна. От там уточняват, че междувременно са били задържани и самите извършители Силвестър П. (22г.) и Йордан П. (21г.) от великотърновско село Камен. Двамата младежи били с чисто съдебно минало. Те били привлечени като обвиняеми след общодържавно издирване. Силвестър остава зад решетките, а съучастникът му излиза навън срещу парична гаранция от 10 000 лв.

Както „Труд” съобщи , измамниците изпуснаха голямата печалба от 76 000 лв. на 19 януари. Тогава Силвестър се обадил на стационарен телефон в Търговище и попаднал на 66-годишна жена на работното й място в държавно предприятие, където била счетоводител. Убедил я, че е криминалист. Казал й, че ще й звъннат измамници, да им даде всичките си пари, за да няма проблеми. После полицаите щели да й ги върнат. След него се обадил Йордан, който поискал парите и заплашвал жената.

Колкото и да е изненадващо в банката дали въпросните 76 000 лв. на жената. Тя ги убедила, че мъжът й на другия ден трябва да плаща апартамент в София. Вероятно тегленото на сумата все пак е било докладвано и на полицията, но това не се коментира. Жената оставила обемния пакет на указаното място до детска площадка, където дошъл 16-годишният куриер от Търговище. Там го дебнели полицаи, които след спринт успели да го арестуват. Хлапакът казал, че бил заплашван да участва в куриерската операция. След ареста от чужбина се прибрал баща му и тогава мярката на момчето била изменена в родителски надзор.

Съучастниците, които въвели жената в заблуждение, пък се укрили чувайки новината за ареста на посредника, който изпратили на мястото за парите. Единият бил задържан в Русе, а другият се предал доброволно в началото на февруари. Вероятно това е бил Йордан, който е пуснат срещу парична гаранция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право