Пусна ли пипала и в България октоподът Ндрангета?

Една от акциите на италианската полиция срещу Калабрийската мафия.

Калабрийският клан е с годишен оборот от 54 милиарда евро

За подмолната организация се споменава още през 1861 г.

Папа Франциск призова престъпниците да се върнат на пътя на доброто

Неотдавна в склад в Плевен бяха открити внесени нелегално у нас 9000 тона отпадъци - метали, дървесен материал, пластмаса и хартия. Все още не е приключила проверката дали няма и отровни боклуци.

Предполага се, че зад престъпната акция стои италианският мафиотски клан Ндрангета.

Продължава мащабната полицейска акция, ръководена от главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Участват и разузнавачи от ДАНС.

Калабрийската мафия Ндрангета оперира в цяла Европа, в Северна и Южна Америка, в Русия и Австралия. С оборот от 54 милиарда евро, което представлява близо 3 на сто от брутния вътрешен продукт на Италия, от средата на 90-те години на миналия век Ндрангета е смятана за най-мощната мафиотска организация в Европа. Основните източници на приходи са търговия с наркотици и нелегален трафик на отпадъци.

Възникване

Първите достоверни данни за възникването на Ндрангета се появяват през втората половина на 19-и век. Тогава наименованието на престъпния клан е Picciftteria, основан от бунтовници в градовете Плати и Сан Лука. Главната престъпна дейност са изнудвания и отвличания. Все още не е изяснен произходът на наименованието. Не се изключва да идва от региони на Калабрия, където по това време се говори на гръцко-калабрийски диалект. Андрагатия означава геройство, също и добродетел.

През септември 1955 г. понятието ндрангета за пръв път е употребено публично от писателя от Калабрия Корадо Алваро. Тогава в. „Кориера дела Сера“ публикува негово становище за конфискувана мафиотска вила в Калабрия с цел да бъде превърната в Museo dela ndrangeta с акцент разследване възникването и престъпната дейност на клана.

Сфери на дейност

Ндрангета е с най-обхватната мрежа в Европа за търговия с наркотици, изпреварва дори колумбийските наркокартели, твърдят разследващи. Доминиращата й роля се обяснава с факта, че през 90-те години на миналия век сицилианската мафия Коза Ностра е поставена под натиск и така Ндрангета разширява наркомрежата си. Други значителни приходи са търговия с оръжия, пране на пари, рекет, нелегален трафик на хора, проституция и фалшифициране на маркови продукти. Това е възможно заради пуснатите пипала на октопода в 30 държави в Европа, Южна Америка, САЩ, Русия, Канада и Австралия. Общият брой на тарторите се изчислява на 400 души.

За разлика от Коза Ностра Ндрангета е структурирана хоризонтално и наброява 60 000 членове. Едно от главните условия е да са роднински обвързани.

Йерархия

Capo Provincia координира местната престъпна дейност, бди за спазването на традициите и решава конфликти.

Capobastone е висшата съдебна инстанция. В нейни ръце е съдбата - живот или смърт, на всеки един от членовете на клана.

Contabile управлява финансовите средства.

Capo Crimine планира и координира престъпната дейност.

Ndrinu е наименованието на всеки обикновен член.

Принципи

Fedelita - безгранична преданост, всяко погазване се наказва със смърт.

Falsa Politica -представители на органите на реда и предатели никога не бива да узнават истината.

Il Coltelo (в превод нож) - интересите на клана са над всичко, всяко погазване на този принцип се наказва със смърт.

Да се върнем към историята. Европа и светът узнаха за престъпната дейност на Ндрангета през 90-те години на миналия век. Корените обаче са далеч по-дълбоки. Още през 1861 г. пазители на реда в Калабрия се натъкват на съществуването на подмолната организация. Провалят се всички опити за премахването на престъпния клан с основна дейност отвличания и рекет. Това се оказва невъзможно и по времето на фашисткия режим на Мусолини, макар мафията да е поставена под огромен натиск.

След края на Втората световна война мафиотските структури бързо се преориентират. В продължение на десетилетия Ндрангета вади дивиденти от погрешно наложеното от държавни структури мнение - далеч по-опасни са сицилианската мафия Коза Ностра и неополитанската Камора.

Действително до 90-те години на миналия век Коза Ностра е най-мощната мафиотска организация. След 1992 г. обаче тя е подложена на преследвания. Така в много отношения Ндрангета я измества от лидерската позиция в престъпния свят. Всъщност възходът на Ндрангета започва още през 60-те години на миналия век, когато разширява дейността си в Северна Италия и зад граница. Наред с това престъпният клан постепенно променя „бизнес модела си“ - намалява броя на отвличанията, за сметка на това се акцентира върху наркотрафик, проституция, пране на пари и обвързване с политиката.

След 1980 г. Ндрангета трупа все повече пари от нелегална търговия с отровни отпадъци.

Поради разнобой на мнения по въпроса как да се разпределя печалбата от мафиотската дейност, първият конфликт настъпва в периода 1974 - 1976 г. и това струва живота на 233 души.

Вторият кървав конфликт в редиците на Ндрангета с 600 жертви обхваща периода 1985 - 1991 г. В него клановете на Паскуале Кондело, Антонио Имерти, Паоло Сераино, Диего Росмини се възправят срещу тези на Де Стефано Индрина, Джовани Тегано, Доменико Либри и Антонио Латела.

За слагане край на конфликта допринася Коза Ностра, като слага началото на „помирителна комисия“.

През 1998 г. германската полиция арестува поръчковия убиец на октопода Ндрангета Джорджио Базиле и успява да изтръгне от него ключова информация за дейността и структурите на мафиотския клан. Така през 2010 г. се стига до задържането на мнозина членове на Ндрангета.

В името на истината трябва да се признае, че италианската държава никога не е преставала да се стреми към унищожаването на мафиотските структури. Така например през 2003 г. 1000 полицаи щурмуват село Плати и задържат 131 заподозрени в престъпна дейност.

На 17 юли 2007 г. е задържан Джузепе Белоко, тартор на клан на Ндрангета.

На 19 февруари 2008 г. е арестуван високопоставен лидер на престъпната организация - 57-годишният Паскуале Кондело с прякор Il Supremo (Великият).

През април 2010 г. в ареста попада и водещият член на Ндрангета Джовани Тегано, издирван в продължение на 17 години, смятан за един от 30-те най-издирвани престъпници в Италия и осъден задочно на доживотен затвор заради убийство, трафик на оръжия и основаване на престъпна организация

На 13 юли 2010 г. при най-мащабната полицейска акция за 15 г. са арестувани 300 членове на Ндрангета. При операцията с участието на 3000 униформени с белезници е отведен и Доменико Опедисано, смятан за най-влиятелния лидер на Ндрангета.

При посещението си в крепостта на Ндрангета Калабрия през юни 2014 г. папа Франциск се обърна към всички членове на престъпния клан с призив да се върнат на пътя на доброто.

Коментари

Задължително поле