Гърция е спряла 4000 мигранти на границата с Турция (ВИДЕО) Около 18 000 бежанци са тръгнали към Европа, предупреди Ердоган

Зрелищен провал за феминисткия екшън „Хищни птици” Марго Роби не успя да спаси филма

Премиерът посети Бачковския манастир по повод 150 години от създаването на Българската екзархия (СНИМКИ)

Калоян Паргов: Средната класа е гръбнакът на стабилната социална държава

Борисов: На 85 % е готово кръговото кърстовище на пътя Пловдив – Асеновград

Арестуваха адвокат за системни блудства с малолетни момчета

Извадиха жив човек, затрупан от лавина в Банско

Две български филмови премиери за Трети март В Руския културно-информационен център зрителите ще видят новите филми на журналиста Степан Поляков

Благоев вика призрака на Енгелс в Ямбол Дядото участва в спиритически сеанс край Тунджа

Били Айлиш подобри рекорд с песен за филма за Бонд

50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Криско с роля във вампирски филм

Пусна ли пипала и в България октоподът Ндрангета? Калабрийският клан е с годишен оборот от 54 милиарда евро

Една от акциите на италианската полиция срещу Калабрийската мафия.

За подмолната организация се споменава още през 1861 г.

Папа Франциск призова престъпниците да се върнат на пътя на доброто

Неотдавна в склад в Плевен бяха открити внесени нелегално у нас 9000 тона отпадъци – метали, дървесен материал, пластмаса и хартия. Все още не е приключила проверката дали няма и отровни боклуци.

Предполага се, че зад престъпната акция стои италианският мафиотски клан Ндрангета.

Продължава мащабната полицейска акция, ръководена от главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Участват и разузнавачи от ДАНС.

Калабрийската мафия Ндрангета оперира в цяла Европа, в Северна и Южна Америка, в Русия и Австралия. С оборот от 54 милиарда евро, което представлява близо 3 на сто от брутния вътрешен продукт на Италия, от средата на 90-те години на миналия век Ндрангета е смятана за най-мощната мафиотска организация в Европа. Основните източници на приходи са търговия с наркотици и нелегален трафик на отпадъци.

Възникване

Първите достоверни данни за възникването на Ндрангета се появяват през втората половина на 19-и век. Тогава наименованието на престъпния клан е Picciftteria, основан от бунтовници в градовете Плати и Сан Лука. Главната престъпна дейност са изнудвания и отвличания. Все още не е изяснен произходът на наименованието. Не се изключва да идва от региони на Калабрия, където по това време се говори на гръцко-калабрийски диалект. Андрагатия означава геройство, също и добродетел.

През септември 1955 г. понятието ндрангета за пръв път е употребено публично от писателя от Калабрия Корадо Алваро. Тогава в. „Кориера дела Сера“ публикува негово становище за конфискувана мафиотска вила в Калабрия с цел да бъде превърната в Museo dela ndrangeta с акцент разследване възникването и престъпната дейност на клана.

Сфери на дейност

Ндрангета е с най-обхватната мрежа в Европа за търговия с наркотици, изпреварва дори колумбийските наркокартели, твърдят разследващи. Доминиращата й роля се обяснава с факта, че през 90-те години на миналия век сицилианската мафия Коза Ностра е поставена под натиск и така Ндрангета разширява наркомрежата си. Други значителни приходи са търговия с оръжия, пране на пари, рекет, нелегален трафик на хора, проституция и фалшифициране на маркови продукти. Това е възможно заради пуснатите пипала на октопода в 30 държави в Европа, Южна Америка, САЩ, Русия, Канада и Австралия. Общият брой на тарторите се изчислява на 400 души.

За разлика от Коза Ностра Ндрангета е структурирана хоризонтално и наброява 60 000 членове. Едно от главните условия е да са роднински обвързани.

Йерархия

Capo Provincia координира местната престъпна дейност, бди за спазването на традициите и решава конфликти.

Capobastone е висшата съдебна инстанция. В нейни ръце е съдбата – живот или смърт, на всеки един от членовете на клана.

Contabile управлява финансовите средства.

Capo Crimine планира и координира престъпната дейност.

Ndrinu е наименованието на всеки обикновен член.

Принципи

Fedelita – безгранична преданост, всяко погазване се наказва със смърт.

Falsa Politica -представители на органите на реда и предатели никога не бива да узнават истината.

Il Coltelo (в превод нож) – интересите на клана са над всичко, всяко погазване на този принцип се наказва със смърт.

Да се върнем към историята. Европа и светът узнаха за престъпната дейност на Ндрангета през 90-те години на миналия век. Корените обаче са далеч по-дълбоки. Още през 1861 г. пазители на реда в Калабрия се натъкват на съществуването на подмолната организация. Провалят се всички опити за премахването на престъпния клан с основна дейност отвличания и рекет. Това се оказва невъзможно и по времето на фашисткия режим на Мусолини, макар мафията да е поставена под огромен натиск.

След края на Втората световна война мафиотските структури бързо се преориентират. В продължение на десетилетия Ндрангета вади дивиденти от погрешно наложеното от държавни структури мнение – далеч по-опасни са сицилианската мафия Коза Ностра и неополитанската Камора.

Действително до 90-те години на миналия век Коза Ностра е най-мощната мафиотска организация. След 1992 г. обаче тя е подложена на преследвания. Така в много отношения Ндрангета я измества от лидерската позиция в престъпния свят. Всъщност възходът на Ндрангета започва още през 60-те години на миналия век, когато разширява дейността си в Северна Италия и зад граница. Наред с това престъпният клан постепенно променя „бизнес модела си“ – намалява броя на отвличанията, за сметка на това се акцентира върху наркотрафик, проституция, пране на пари и обвързване с политиката.

След 1980 г. Ндрангета трупа все повече пари от нелегална търговия с отровни отпадъци.

Поради разнобой на мнения по въпроса как да се разпределя печалбата от мафиотската дейност, първият конфликт настъпва в периода 1974 – 1976 г. и това струва живота на 233 души.

Вторият кървав конфликт в редиците на Ндрангета с 600 жертви обхваща периода 1985 – 1991 г. В него клановете на Паскуале Кондело, Антонио Имерти, Паоло Сераино, Диего Росмини се възправят срещу тези на Де Стефано Индрина, Джовани Тегано, Доменико Либри и Антонио Латела.

За слагане край на конфликта допринася Коза Ностра, като слага началото на „помирителна комисия“.

През 1998 г. германската полиция арестува поръчковия убиец на октопода Ндрангета Джорджио Базиле и успява да изтръгне от него ключова информация за дейността и структурите на мафиотския клан. Така през 2010 г. се стига до задържането на мнозина членове на Ндрангета.

В името на истината трябва да се признае, че италианската държава никога не е преставала да се стреми към унищожаването на мафиотските структури. Така например през 2003 г. 1000 полицаи щурмуват село Плати и задържат 131 заподозрени в престъпна дейност.

На 17 юли 2007 г. е задържан Джузепе Белоко, тартор на клан на Ндрангета.

На 19 февруари 2008 г. е арестуван високопоставен лидер на престъпната организация – 57-годишният Паскуале Кондело с прякор Il Supremo (Великият).

През април 2010 г. в ареста попада и водещият член на Ндрангета Джовани Тегано, издирван в продължение на 17 години, смятан за един от 30-те най-издирвани престъпници в Италия и осъден задочно на доживотен затвор заради убийство, трафик на оръжия и основаване на престъпна организация

На 13 юли 2010 г. при най-мащабната полицейска акция за 15 г. са арестувани 300 членове на Ндрангета. При операцията с участието на 3000 униформени с белезници е отведен и Доменико Опедисано, смятан за най-влиятелния лидер на Ндрангета.

При посещението си в крепостта на Ндрангета Калабрия през юни 2014 г. папа Франциск се обърна към всички членове на престъпния клан с призив да се върнат на пътя на доброто.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.