Путин загуби половин Москва (обзор)

Владимир Путин

Лидерът на „Единна Русия” в столицата извън местната Дума

Резултати идват на фона на седмици на протести

Управляващата партия на руския президент Владимир Путин „Единна Русия” загуби изненадващо почти половината от мнозинството си в градския парламент на столицата на произведените в неделя местни избори в страната, предадоха световните агенции. Същевременно в страната позициите на държавния глава остават стабилни с преизбирането на всички областни губернатори, подкрепяни от властта.

Резултатите в Москва идват на фона на седмици на протести в столицата около отказа на властите да регистрират стотици независими и опозиционни кандидати. По официални данни кандидатите на „Единна Русия” запазват едва 25 от досегашните си 40 представители в 45-местният парламент. Комунистическата партия заема втората позиция с 13 депутати, докато ляво-центристката „Справедлива Русия” ще има трима - и двете формации, смятани за близки сателити на управляващите в Кремъл.

Московското гражданско движение „Яблоко”, срещу чийто лидер Сергей Митрохин бе първоначално издадена забрана за явяване на избори, в крайна сметка печели четири места в градската Дума. След сблъсъците между демонстранти и полиция от последните седмици, редица кандидати на „Единна Русия”, са се явили на изборите като независими, посочват наблюдатели, но неуспешно. Лидерът на партията на Путин в Москва, Сергей Метелски, също загуби мястото си в градския парламент.

Коментари

Задължително поле