Путин подкрепя плана на Китай за спиране на войната (обзор)

Владимир Путин

Преди визитата си в Пекин

Концепцията е от 12 точки с общи принципи

Владимир Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на войната с Украйна - това заяви самият президент в интервю за китайската агенция Синхуа в навечерието на визитата му в Пекин днес и утре, предаде Ройтерс.

В интервюто Путин обясни, че Пекин разбира причините за кризата в тяхната цялост и отново увери, че Русия е отворена към диалог и преговори за решаването на конфликта, който продължава вече над две години.

“Китайският план и принципите, публикувани миналия месец от китайския лидер Си Цзинпин, отчитат факторите зад конфликта. Оценяваме положително подхода на Китай към решаването на украинската криза”, казва Путин.

Преди повече от година Пекин публикува план си, съдържащ общи принципи за слагане на край на войната в Украйна. Планът беше посрещнат положително както от Русия, така и от Украйна.

Планът на Китай е от 12 точки, като първата предполага зачитане на суверенитета, гаранции за независимост и териториална цялост на всички държави, върховенство на международното право без двойни стандарти.

Планът отхвърля налагането на едностранни санкции и гарантира помощ за следвоенното възстановяване на Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят