Путин призова за противопоставяне на всякакви прояви на ксенофобия и антисемитизъм

Руският президент Владимир Путин призова към противопоставяне на всякакви прояви на ксенофобия и антисемитизъм, където и да възникват те. Руският държавен глава говори за това на срещата си с израелския президент Реувен Ривлин, съобщи БТА.

Руският президент е на посещение в Израел за участие в Петия международен форум в памет на жертвите на Холокоста и за отбелязването на 75-годишнината от освобождаването на концлагера "Аушвиц".

"Трябва да сме много внимателни, за да не пропуснем нищо подобно в бъдеще и да се противопоставяме на всякакви прояви на ксенофобия и антисемитизъм, където и да възникват и от когото и да идват", каза Путин. "За мен и за моите колеги е много важно днес да бъдем в Израел. Виждаме вашите усилия, усилията на цялото израелско ръководство за запазване на паметта за трагичните събития от Втората световна война", допълни руският президент.

Дълбоко сме развълнувани, че отбелязваме 75-годишнината от освобождаването на "Аушвиц". На международната сцена съществува общо разбиране, че е недопустимо да има прояви на антисемитизъм, на ксенофобия и фашизъм, заяви Ривлин. "Важно е заедно да се борим с антисемитизма. Тази война не може да се води, без Русия да взима в нея активно участие", отбеляза израелският президент.

Израелският външен министър Израел Кац, посрещайки днес Путин на летище "Давид Бен Гурион", отбеляза героизма на народите на Съветския съюз през Втората световна война и подчерта ключовата роля на Съветската армия за победата над нацистка Германия и освобождаването на затворниците от концлагерите.

Руският президент и израелският премиер Бенямин Нетаняху откриха днес в центъра на Ерусалим паметник "Свещ на паметта", посветен на героичния подвиг на защитниците и жителите на Ленинград по време на блокадата през Втората световна война. Паметникът е издигнат в парк Сакер, недалече от сградата на министерството на външните работи на Израел, Върховния съд и Кнесета.

Коментари

Задължително поле