Пълен провал на кметицата на „Младост“

Бавела и спирала ценни проекти за общината, не изпълнявала предизборните си обещания

Кметицата на “Младост” Десислава Иванчева блокира работата на столичния район. Заместникът й Никола Вапцаров, който вчера подаде оставка, разказа пред “Труд”, че е решил да го направи, защото процесът на работа в общината не върви добре благодарение на кметицата.

Вапцаров разказа пред „Труд“ как тя не е спазила предизборните си обещания и не разследвала незаконни строежи. Иванчева бавела документите на гражданите, а те идвали в общината да търсят правата си с адвокат. Вапцаров каза още, че тя издава заповеди, които противоречат на наредбите и й липсва ясна стратегия как да се развива районът. Според него тя няма диалог със Столична община, инвеститорите в квартала, и със собствените й служители, които плаши с уволнение. Кметицата излъгала, че има висше образование дори партията „Нормална държава“, която я подкрепяла.

Вапцаров обясни как Иванчева не знае какви документи одобрява. „Подписва документ и след няколко месеца вече тотално забравила, че го е подписала, започва да вдига скандал за това кой й го е дал за подпис, как може такова нещо“, каза Вапцаров. Като пример той даде документацията за предвидения за строителство обект до бл. 11 в "Младост" 1.

Относно изграждането на комплекса Гранд каньон на "Гаранти коза", Вапцаров съобщи, че общината стигнала до неофициално споразумение с фирмата те да извършат една много голяма инвестиция в рамките на „Младост“. Договорен бил ремонт на 10 училища, асфалтиране на цялата улица „Свети Киприян“, поставянето на пасарелка, за да се качват инвалиди на трудно достъпно място в района, както и построяване на чисто нова детска градина. „Инвеститорите искаха да се подпише меморандум между тях и община „Младост“, разрешителното им за строеж беше издадено през февруари, до ден днешен Иванчева не е подписала този меморандум, въпреки че е изготвен още преди разрешението за строеж да е излязло. Всеки ден кметицата им поставя нови условия, а не знае какво иска“, обясни Вапцаров. „А говорим за хора, които искат сигурно 10 млн. лв. да подарят на община „Младост“, коментира той. По думите му, от друга страна пък кметицата изнудвала инвеститори да ремонтират детски градини в квартала, за да си получат документите от общината.

При строежа до бл. 70 Иванчева не разследвала строеж, за които имало съмнения, обяви Вапцаров. „Там имало парцел, възстановен с решение на поземлена комисия, но е открито несъответствие между земята, с която тези хора са влезли в ТКЗС-то и тази, която им е върната“, обясни Вапцаров. „Подадохме жалба в съда с цел да може да разследваме този случай. Това бе конкретен казус, който можеше да доведе до спирането на този строеж“, обяви зам.-кметът в оставка. Той обаче каза, че вместо да разследва, Иванчева се поддала на изнудването на инвеститора му и на заплахите му с жалба за злоупотреба с власт.

Вапцаров спомена още, че кметицата блокирала негова идея. Той намерил спортен клуб, който сам да инвестира и да изгради игрище, което да се ползва безплатно от гражданите. Това щяло да стане на мястото на стари и опасни сгради в „Младост" 4.

По думите на Вапцаров, Иванчева забавила и санирането в квартала. Той разказа, че същото станало и с търга за доставка на храна в детските градини в района. Иванчева не дала и на фирма да направи станция за зареждане на електромобили при свой магазин в „Младост“.

„Аз като ръководител на ведомството, което се занимава с общинско имущество и търговските обекти се опитах да въведа ред в раздаването на апартаментите“, обясни Вапцаров. Десетте свободни апартамента в района са празни вече 4 месеца, а чакащите са 800. Иванчева е отказала да направи процедура по раздаване и е даден само един апартамент на една жена, защото е писала жалби до всички инстанции, обясни Вапцаров.

 

Кадиев се извини на жителите на квартала

„Нормална държава“ оттегли подкрепата си от Иванчева

"Нормална държава" – партията, която подкрепи Иванчева на изборите за районен кмет също оттегли доверието си от нея. Това стана ясно от публикация във фейсбук на лидерът Георги Кадиев, който според мнозинството от хората в общината всъщност е главният виновник за издигането й.

"Хаосът, който цари в района, не може да бъде толериран. Съмненията за манипулиране на обществени поръчки не могат да се подминат с лека ръка. Одобряването на спорни строежи поради нежелание и неумение да се чете документация е абсурдно. Извинявам се на хората на Младост", написа Кадиев.

 

„За Зелен Младост“ с обвинения срещу кметицата

Хаос и страх от уволнения в администрацията

Инициативният комитет „За Зелен Младост”, който издигна кандидатурата на Иванчева също оттегли подкрепата си за нея.

„Вече седем месеца сте кмет. Постигнатото, за да защитите интересите на гражданите, които ви избрахме и които се обединихме зад каузата „За Зелен Младост“, е близко до нула за сметка на задълбочени, близки до кататонни проблеми в работата на общинската администрация”, казват от комитета в отворено писмо до медиите.

Те обвиняват кметицата за това, че все още не е инициирала промяна на устройствените планове за „по-приемливи нива на застрояване” в квартала.

Наблюдава се настойчива тенденция в посока затваряне и капсулиране на кметското ръководство, се казва още в отвореното писмо. От „За Зелен Младост” твърдят, че Иванчева кара подчинените си да работят „в стрес и страх от уволнение”, а всичко в администрацията било пълен хаос.

Късно вечерта част от хората на комитета се разграничиха от ръководството и казаха, че не свалят доверието си от Иванчева.

 

Провалени инициативи заради неопитността й

Своеволия тормозят цял квартал

Жителите на квартала се оплакват, че откакто Иванчева е седнала на кметския стол своеволията й тормозят целия квартал.

Заради неопитността й планираното разширение на булевард „Андрей Сахаров” няма да се осъществи през следващите три години, тъй като тя не защити предложението (пред Столичната община) и пари за него няма.

През февруари пък кабинетът на зам.-кметът арх. Иван Лапатов бе със сменен патрон и му беше забранено да влиза в сградата на общината. Той обясни, че районът е оставен да работи на автопилот заради претенциите на Иванчева и липсата на опит както у нея, така на хората й.

По същото време инвеститорът и собственик на спрян строеж в „Младост” Изабела Сярова започна гладна стачка пред сградата на Столичната община. Тя гладува цяла седмица в знак на недоволство срещу Иванчева.

В началото на май пък в квартала бе намерено самоделно взривно устройство, а Иванчева призна, че то може да е поставено както от инвеститора, така и от представител на протестиращите заради покачване на напрежението в квартала.

Абсурдите не спират до тук и само преди дни Иванчева направи чистка в районната администрация и скоростно уволни трима души без обяснения.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова:

Столична община инвестирала половин милиард в „Младост“

„За 2 г. инвестирахме половин милиард лв. в „Младост“. Категорично не мога да се съглася с твърденията, че в района не се влагат средства“. Това бе коментарът на столичния кмет Йорданка Фандъкова относно изразени през март твърдения на районния кмет Десислава Иванчева, която дори намекна, че „Младост“ може да се отдели от София и да стане отделен град.

 

Главния архитект на София Здравко Здравков:

Плътността на застрояване в „Младост“ е едва 21%,

Плътността на застрояване в „Младост“ е едва 21%, при нормативен процент 40%. Тези данни бе споделил главния архитект на София Здравко Здравков пред „Труд“ като аргумент за несъгласието си, че кварталът е презастроен. "45% от центъра на София е застроен, а в Париж този показател е 66%. За какво презастрояване говорим", обясни Здравков по време на обсъждането на искането за референдум срещу презастрояването на "Младост"  в комисии на Столичния общински съвет.

 

Инвеститорката Изабела Сярова:

Нямам нарушения, а обекта ми все още е спрян

„Няма раздвижване по казуса, обекта все още е спрян.“, обясни пред „Труд“ собственичката и инвеститор на строеж срещу блок 64 в „Младост 1“ Изабела Сярова. Преди месеци тя предприе гладна стачка пред Столична община. „Имам становище от районната администрация, че нямам незаконно строителство, заверени чертежи, констативен протокол с проверка извършена на обекта, и препоръки към Иванчева от район „Младост“ да си оттегли заповедта за спиране на обекта, а тя нищо не прави“, обясни Сярова.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България