Издирват бракониери, убили благороден елен в Севлиевско Трупът на животното е открит вчера от горски

АПИ: Системата за продажба на е-винетки работи нормално

Желяз Андреев: Вече съм свободен човек, Интерпол свали червената бюлетина

Изтребители на НАТО прихванаха руски военни самолети над Балтийско море (СНИМКИ и ВИДЕО)

Попфолк певицата Джулия се омъжи тайно (СНИМКА)

Карлос Контрера: Турция краде 15 000 работни места и милиарди евро от София

Маскирани нахлуха в детска градина, ограбиха готвачката

„Pussycat Dolls“ се събраха отново

Заловиха 40-годишен, извършил телефонни измами за близо 13 000 лв. Мошеникът е в ареста за 24 часа

Празникът на еленския бут ще бъде през ноември Еленчани канят гости отблизо и далеч да се докоснат до традициите на балканджиите

Кола блъсна моторист пред Югозападния университет в Благоевград

Откриха в Търново 44-годишен, издирван от софийската полиция Днес го конвоират до столицата

Дарко и Марги Хранова с общ видеоклип Видеоклипът на песента „Път на любовта” е заснет от екипа на режисьора Ненчо Касъмов

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за борба с трафика на хора

Няма ясен победител от изборите в Израел, Нетаняху иска кабинет без арабските партии

Пълнени зеленчуци допълват лятното меню

Освен да се режат и добавят в салати и манджи, зеленчуците могат и да се напълнят с други зеленчуци, месо, ориз, булгур, киноа, гъби, риба, сирене, яйца и каквото още се сетите. Приготвянето им е малко по-бавно, защото плънката трябва да се задуши или запържи предварително, но така е с повечето зеленчукови ястия. Затова пък вкусът е неповторим. Рецептите, които предлагаме, са примерни. Във всяка от тях можете да развихрите въображението си, заменяйки едни продукти с други. Принципът е един – накрая всичко се запича на 180-200 градуса във фурната.

 

Пълнени чушки с кайма и ориз

Необходими продукти:
10-12 чушки
500-600 г кайма
1 гл. лук
1 морков
1 домат (настърган) или 1/2 ч.ч. от консерва
2/3 ч.ч. ориз
1 ч.л. червен пипер
черен пипер, сол и др. подправки по желание
олио

За соса:
2 яйца
2 с.л. с връх брашно
2 с.л. кисело мляко
200 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:
Лукът и морковът, нарязани на ситно (или морковът настърган) се запържват в 3-4 с.л. олио. Добавя се каймата и се запържва, докато стане на трохи. Добавят се доматите и се оставя да изври течността, а накрая се слага оризът. Запържва се, докато стане „стъклен“, след това се добавя червеният пипер, който също се запържва за около 1 минута, и се дърпа от котлона. Слагат се подправки по вкус – чубрица, кимион, черен пипер, сол. С чаена лъжичка пълним чушките, подреждаме ги в тава и наливаме вода, но без да ги покрива. Посолява се и водата. Пече се на 180 градуса около 45 минути, чушките се обръщат и се връщат за още 30-ина минути във фурната. Ако водата е извряла, се долива, защото ще трябва после за сос. Продуктите за соса разбъркваме на рядка кашичка. Когато чушките са готови, изваждаме ги от фурната, заливаме с кашичката и разбъркваме – направо в тавата. Тя е достатъчно гореща, за да сгъсти соса буквално за 1 минута. Не се връща повече в печката.

 

Пълнени тиквички с ориз

Необходими продукти:
6 тиквички
2 с.л. ориз с връх
50 мл олио
1 гл. лук
4 чери доматчета
сол и копър на вкус

Начин на приготвяне:
Тиквичките се режат на 2-3 равни части и се издълбават с помощта на лъжица почти до дъното. В мазнината се задушават лукът, оризът, нарязаните на ситно домати, месестата част от тиквичките и наситненият копър. Тиквичките се пълнят с плънката и се подреждат в тава. Заливат се до половината с вода и се посоляват. Запичат се във фурната на 200 градуса за около 45 минути, докато водата заври. Може да се поднесат с кисело мляко.

 

Пълнени домати със сирене

Необходими продукти:
8 средно големи домата
4 яйца
350 г сиренe
няколко стръка босилек
китка магданоз
черен пипер

Начин на приготвяне:
Подбират се добре узрли, но твърди домати. Отрязват се капачетата и се издълбават с лъжичка. Плънката се приготвя, като към разбитите яйца се прибавя натрошеното сирене, нарязаният магданоз и босилек. Овкусява се с черен пипер. Доматите се пълнят с плънката, подреждат се в тавичка и се покриват с капачетата. Вътрешността на доматите се накълцва на ситно, овкусява се с малко сол и се слага на дъното на тавичката. Заливат се с 1/2 чаша вода и се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна, докато се запекат. Могат да се поднесат както топли, така и студени.

 

Пълнен лук с гъби, бекон и кашкавал

Необходими продукти:
8 големи глави лук
1 морков, нарязан на ситно
500 г гъби, нарязани на ситно
100 г пушен бекон, нарязан на кубчета
150 г доматено пюре
200 г настърган кашкавал
8 тънки резена кашкавал
100 г сирене крема
2 яйца
2 с.л. сметана
сол и черен пипер на вкус
пресен магданоз, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:
Внимателно извадете сърцевината на лука и я нарежете на ситно. Заделете лучените чашки настрана. Загрейте малко олио в тиган на средно силен огън и запържете лука и моркова за около 2-3 минути. Добавете гъбите и бекона, разбъркайте и гответе, докато течността се изпари. Прибавете доматеното пюре и магданоза, разбъркайте и подправете със сол и черен пипер на вкус. Отдръпнете сместа от котлона и я оставете да се охлади до стайна температура. Добавете кубчетата кашкавал и крема сиренето и разбъркайте, за да се разпределят равномерно. Напълнете лучените чашки с плънката и покрийте всяка от тях с резен кашкавал. Внимателно ги прехвърлете в тавичка и добавете на дъното около 500 мл вода. Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна в продължение на 30 минути. Разбийте яйцата със заквасената сметана в купа и залейте пълнените лучени чашки със сместа. Печете още 5-10 минути и поднесете.

 

Пълнен патладжан с риба тон

Необходими продукти:
2 патладжана
1 глава лук
6 с.л. доматен сос
100 г риба тон от консерва
150 г кашкавал
250-300 мл готов сос Бешамел
2 скилидки чесън
сол
зехтин (олио)

Начин на приготвяне:
Патладжанът се разрязва по дължина на две и вътрешността се издълбава. Посоляват се – той и вътрешността – и се оставят 40 мин. да се отцеди горчивата вода. Върху издълбаните патладжани се сипва зехтин (олио) и се пекат 20 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса. Лукът, чесънът и вътрешната част на патладжана се нарязват на ситно и се задушават с малко мазнина. Прибавят се доматеният сос и част от кашкавала и се бърка добре. Маха се от котлона и се прибавя добре изцедената риба тон, овкусява се със сол. Готовата смес се разбърква с бешамела и се пълнят патладжаните. Поръсва се останалият кашкавал и се пече, докато се запече кашкавалът.

 

Пълнени гъби с пилешки дробчета

Необходими продукти:
1 кг пилешки дробчета
500 г гъби, по-едри
4 с.л. брашно
100 мл олио
2 с.л. оцет
кашкавал
черен пипер, сол
магданоз

Начин на приготвяне:
В подсолена вода се сваряват гъбите. Изваждат се, в бульона се слага оцет и се варят дробчетата за около 3 минути. В тава се подреждат гъбите, а в тях се слагат дробчетата. Останалите се подреждат между тях. Запържва се брашно, прибавят се пънчетата, нарязани на ситно, сол и се разрежда с топла вода до гъста каша. Прибавя се настърган кашкавал и се залива върху гъбите. Пече се в загрята фурна. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.