Пълното слънчево затъмнение удиви Азия и Близкия Изток (ВИДЕО)

Любителите на небесните спектакли в части от Близкия изток и Азия получиха възможност да изпратят подобаващо годината, наблюдавайки как Слънцето образува огнен пръстен около Луната, съобщават световните агенции. Цялата красота на небесния спектакъл беше видима за около 3 минути.

Жители на Катар, Бахрейн, емирството на Абу Даби в ОАЕ, югоизточна Саудитска Арабия и Оман за първи път от век и половина наблюдаваха почти пълно слънчево затъмнение. Следващото подобно космическо събитие може да бъде видяно в региона едва след 100 години.

Явлението - пръстеновидно слънчево затъмнение, се наблюдава, когато естественият спътник на Земята покрива центъра на Слънцето, но оставя периферията му видима, образувайки огнен пръстен.

Желаещите да видят как луната покрива слънчевия диск започнаха да се събират близо до сградата на Катарската обсерватория в Персийския залив от 5.30 сутринта. Служители на обсерваторията и планетариума „Ал Турая“, разположени в една и съща сграда, поканиха жителите на емирството, пиейки кафе или чай с тях, да се възхитят на много рядко срещано за тези части на света явление – слънчево затъмнение, което беше последното за 2019 г.

Служителите на планетариума раздадоха специални очила на всички, които искаха да погледнат “огненият пръстен”, предупреждавайки за възможността да загубят зрението си, ако погледнат слънцето в този момент без защита. Максималната фаза на затъмнението беше видима в 6.36 сутринта.

В Индонезия бяха осигурени телескопи и специални очила за желаещите да наблюдават небесния спектакъл.

Коментари

Задължително поле