Първи случай на африканска чума в Южна България

Снимка: Архив

Заразата е открита в телата на две диви прасета, отстреляни от ловци

Потвърдиха първи случай на африканска чума в Пловдивска област. В момента извънредно заседава Областната епизоотична комисия в Пловдив.

Положителната проба е излязла днес, съобщи Нова ТВ. По предварителна информация са заразени 2 диви прасета, които са били отстреляни близо до хижа „Здравец” в Родопите в неделя. Пробите са изпратени в референтната лаборатория в София.

След приключване на извънредната среща ще бъдат направени изявления на специалистите за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на опасността от африканска чума по свинете в Област Пловдив.

Междувременно, от Държавен фонд „Земеделие“ преустановиха физическите проверки на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна. Забраната е разпоредена със Заповед на изпълнителния директор на ДФЗ – РА Васил Грудев.

По-рано стана ясно, че от взетите 280 проби от животни в свинекомплекса в Юделник, Русенско нито една не е положителна. Това означава, че заразата не е успяла да проникне на територията на фермата.

Коментари

Задължително поле