Първокласни кино заглавия в селекцията на фестивала в Кан

71-ото издание на кинофестивала в Кан ще се открие на 8 май с новия филм на двукратния носител на „Оскар” Асгар Фархади – „Всички знаят“, заснет на испански с топ звездите Пенелопе Крус, Хавиер Бардем и Рикардо Дарин, драма за семейни травми, разкриваще се след завръщането на испанката Каролина в родния й дом заедно с аржентинския й съпруг след години живот в Буенос Айрес.

В официалната селекция, обявена вчера от артистичния директор Тиери Фремо, липсват някои от най-чаканите филми на годината – новите творби на Тери Гилиъм, Паоло Сорентино, Нури Билге Джейлан и Ксавие Долан. Но Кан винаги добавя заглавия след първоначалния анонс – така беше и миналата година с носителя на „Златна палма” „Квадратът“, който влезе по-късно в програмата.

Сред конкурентите в конкурса тази година се открояват легендарния Жан-Люк Годар с най-новото си филмово есе „Книгата на образите“, носителят на „Златен лъв”, китаецът Джиа Дзанкъ с „Пепелта е чисто бяла“, лауретатът от Венеция и Берлин Джафар Панахи с „3 лица“, „Студена война“ на носителя на „Оскар” за Ида поляк Павел Павликовски – любовна история от двете страни на Желязната завеса, новият филм на отличавания в Кан италианец Матео Гароне Dogman, както и на постоянно представяни на Кроазет режисьори като японеца Хирокадзу Корееда, корееца Лий Чан-дон и ливанката Надин Лабаки.

Американското кино ще бъде представено с доста алтернативните „Под сребърното езеро“ на Дейвид Робърт Мичъл с Андрю Гарфийлд и новият на Спайк Лий – „Blackkklansman“, за афро-американски полицай, който успешно се внедрява в крило на Ку Клукс Клан.

Сред фаворитите за „Златната палма”, която ще бъде присъдена от жури, водено от Кейт Бланшет, са и новите филми на италианката Аличе Рорвахер Lazzaro felice и на скандалния руски режисьор Кирил Серебренников „Лято“ – за легендарния лидер на групата „Кино” Виктор Цой и периода в началото на 80-те, когато той, едва 18-годишен, подготвя първия си албум.

Извън конкурса ще бъдат световните премиери на „Соло: История от Междузвездни войни“ на Рон Хауърд, френската комедия „Голямата баня“ с куп френски звезди, начело с Гийом Кане и Матийо Амалрик, както и на най-новия документален филм на Вим Вендерс „Папа Франциск: Човек на думата си“.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино