Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Пътешественик, обиколил 152 страни, гостува на ученици в Търново

Снимка: Веселина Ангелова

Заклет пътешественик обиколил стотици държави в цял свят гостува на ученици във Велико Търново. Росен Андрей Охеда е минавал пътя на смъртта в Боливия, плувал е с акули в океана, „здрависвал„ се е с тюлени, косатки и делфини. Преживявал е срещи със страховити животни, попадал е в разбойнически квартали и на места без капка цивилизация. Може да разказва истории, които често звучат като легенди, но всички са по действителен случай, защото той е главният герой в тях.

През последните две години ставата все по-популярен в България заради приключенската си натура и страстта си да обикаля света.

Росен Андрей Охеда е роден в Хавана през 1972 г. от майка – българка и баща – кубинец, има канадски паспорт и дом в Хасково. Но неговото „вкъщи“ може да е всяка точка на света.

„Аз летя от четиримесечен, защото една година живеехме тук, две години – в Куба и така, докато не навърших 15. После поживях с нашите в Русия и учих една година астрономия в Москва, но завърших туризъм в Канада. Какъв друг да стана, освен пътешественик“, казва Росен, който от няколко дни е във Велико Търново и се среща с ученици, които не спират да го разпитват как кръстосва света и с какво се храни.

„Все това ме питат децата – ял ли съм бръмбари. Много гледат телевизия сигурно, но аз не съм сървайвър като тези, които участват в играта и ядат какви ли не странности заради шоуто. Да, опитвал съм всякакви неща и не съм харесвал вкуса на всичко, но опитвам, защото ми го предлагат домакините. Когато си гост, не можеш да откажеш, особено, когато става дума за страни, в които такъв отказ е равен на обида. Не ми харесва, но преглъщам“, усмихва се пътешественикът.

Росен Андрей бил едва на 7 г., когато нарисувал първата карта на България. Имал късмета да попадне на учителка, която да го похвали за първия му опит и да го насърчи да продължи да се интересува от света.

„Тогава започнах да мечтая. Слушах истории от дядо си, който беше запален по географията. Гледах в захлас научно-популярни филми” , разказва пътешественикът.

На 27 г. осъществил първата си мечта – да види Хаваите. Останал там два месеца, за да може да усети страната и хората.

„Сега оставам по четири месеца в един регион. За по-малко е невъзможно да опозная страната. На първо място за мен е природата, после искам да разбера културата на хората, начина, по който живеят. Затова, когато пътувам, се старая да живея като тях и като тях се придвижвам. Не наемам коли, не търся таксита, случвало ми се е да пътувам с раздрънкани частни коли, ама ние тук не знаем какво е раздрънкана кола. Веднага давам пример. Представяш ли си комби, в което сме 11 човека и четирима от тези 11 са тръгнали да си търсят нов живот някъде на друго място и пътуват с цялата покъщнина. Багажът е на тавана. Това комби беше клекнало до земята“, казва пътешественикът.

Въпросното комби на два пъти сдало багажа и то по средата на джунглата. Нашенецът хукнал да снима дивата природа и животните, докато шофьорът не го дръпнал настрани да му каже, че наоколо гъмжи от отровни змии, слонове, хиени и лъвове.

„90% от хората на планетата живеят бедно. Точно при тях обаче откривам най-сърдечни приятели. Вероятно, защото тези хора няма какво да губят и живеят кратко. В Етиопия например жената живее до 50 г. мъжът – до 48 и това е сега“, споделя Росен.

Той признава, че Европа не му е любимият континент, макар че е бил във всички европейски страни. Те са подредени, хората са студени и затворени, затова и той не обича да се връща там. Не обича да ходи и в силно милитаризирани страни, с военни конфликти и силно полицейско присъствие. В Борунди без малко да го застигне война, на границата на Колумбия и Панама по някаква чудо не станал заложник. „Пресичах границата с хора от местните племена. Военните в Колумбия като ме видяха, директно си ме предупредиха, че с този паспорт ще ме отвлекат. Аз им се изсмях, но като се върнах у дома, прочетох, че само на това място, 17 чужденци са били отвлечени с искане за откуп от държавите им“, казва Росена Андрей.

Бил е на всички континенти, включително в Антарктида, където е стъпвал на айсберг, бил е в Океания, в цяла Южна Америка… Общо 152 страни е прекосил до момента Росен Андрей. Сега се подготвя за следващото си голямо пътешествия в Африка – неговата любима дестинация.
Казва, че е възможно да обиколиш планетата, но на бегом. Ако искаш да видиш всяко кътче, да усетиш духа на страната и хората, ти трябват 300 земни години живот.

„Остров Макарей в държавата Кирибати, която е на четирите полукълба на планетата , е едно от най-мистичните места, на които съм бил”, споделя Росен.

Кацнал със самолетче на футболното игрище в Маракей. Островчето е с лагуна и в него живеят осем племена и числом и словом 1400 маракейци – без полиция, съд, електричество, без нищо, което да напомня съвременния живот. Вождовете на племената съставят правилата за живот и всеки провинил се, а това най-често са младежи, които са се напили с внесен контрабандно алкохол, бива осъден на изгнание без право да се върне на острова. Но и това било мястото, където Росен видял най-спокойният живот на света.

Четири вещици пазели островчето и той, като гост, бил длъжен да им поднесе подарък. Според легендата всеки външен трябва да отиде да се поклони на четирите края на острова, където има по едно малко параклисче с черепа на всяка вещица. И да обиколи острова по посока обратна на часовниковата стрелка. И Росен Андрей изпълнил ритуала, за да му позволят да остане.

За още много страни мечтае Росен Андрей, включително и Саудитска Арабия и Сирия, където се водят войни и където граждани със западни паспорти трудно влизат по сами, иска да види и Азия, където сам и без туристическа група не може да отиде, но Нова Зеландия е страната, в която той би искал да преживее старините си. Спокойна, красива и с малко население.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.