Пътуванията с влак по празниците - само след предварителна резервация

Снимка: Архив

В празнични дни клиентите на БДЖ ще могат да пътуват по най-натоварените направления само след предварителна резервация на място, пътниците без резервация ще бъдат връщани. Това обяви изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров по БТВ. С тази и други мерки компанията се опитва да се справи с проблема с претъпканите влакове по празничните дни.

Според Владимиров, статистиката показва 550 влака, от които в 17 има препълване. „В 7 от тях няма почти никакъв проблем. По-сериозен е проблемът в 10 от влаковете и то в една част от участъците“, коментира той.

По думите му БДЖ е било изненадано от наплива на пътници в някои участъци, затова не са предвидили по-големи състави.  „По време на празниците пътуват много повече хора отколкото обикновено“, обясни шефът на железниците.

„Извинявам се на всички пътници, които са били поставени в такива условия, но по време на празниците пътуват много повече хора, отколкото обикновено, и невинаги можем да се справим с тези ситуации. Затова сега предприемаме няколко краткосрочни мерки и едно дългосрочно решение“ – закупуването на нови композиции, каза Владимиров.

Владимир Владимиров, изп. директор на БДЖ

По думите му генералният проблем е, че в дружеството седем години текат тежки реформи и от него са излезли 640 млн. лв. за погасяване на задължения и други плащания, а не за инвестиции.

„Не разполагаме с достатъчно вагони, които да добавяме към композициите по време на всички празници, добавяме това, което е възможно. Има много хора, които идват в последния момент на гарите. На следващите празници ще предприемем няколко нови мерки. Първото, което ще направим е вече да се пътува по време на празниците в определени направления, най-натоварените, само с предварителна резервация на място“, коментира Владимир Владимиров и допълни, че БДЖ ще провежда разяснителна кампания преди празниците.

Той даде пример с Гергьовден, като продажбата започва на 23 април с разяснителна кампания, че ще се пътува само срещу запазено предварително място. По думите му правостоящите ще бъдат ограничени до 25 души в купейните вагони и до 10 души в безкупейните вагони.

Владимиров уточни, че когато билетоиздаващата система влезе в пълнота всичко може да се прави по интернет, а не на място.

За запалилия се влак на гара Коньово Владимир Владимиров каза, че „според вътрешната проверка на БДЖ вагонът е изправен, минал е през всички необходими прегледи и ремонт, вкл. преглед на инсталацията, спазени са всички правила, така че нашите специалисти изключват техническа повреда и смятат, че има външна намеса. Това може да е немарливост или умишлено действие“, уточни той.

Без да се ангажира с твърди срокове, Владимиров изчисли, че до края на мандата на това правителство би трябвало да има модерни мотрисни влакове по релсите на България.

По думите му във всички нови влакове ще има видеонаблюдение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България