Радан Кънев пробутва ортака си за районен кмет в София

Димитър Божилов за втори път е кандидат за Триадица

Личните интереси на евродепутата от „Демократична България“ Радан Кънев надничат зад кандидата за кмет на столичния район Триадица Димитър Божилов.

Божилов е част от ръководството на ДСБ, като попада в него, защото е съдружник в адвокатската кантора „Радан Кънев и партньори“.

Представителят на България в Европарламента вече написа във фейсбук колко много ще му липсва „неговият добър приятел“ и колега, ако стане районен кмет.

Според обработени 97.68% от протоколите за местния вот в Централната избирателна комисия Димитър Божилов отива на балотаж с номинирания от ГЕРБ-СДС Николай Терзиев.

Това ще е повторение на втория тур от изборите през 2015 година, когато двамата отново се изправят един срещу друг. Тогава Терзиев печели с 52.35% срещу 47.65 на сто за Божилов, издигнат от Реформаторския блок.

Според източници на „Труд“ от „Демократична България“ бизнес обвързаността между Кънев и Божилов е пример за приятелско-корпоративни интереси. Вече се надигало и недоволство в коалицията, съставена от ДСБ, „Да, България“ и „Зелено движение“. Поводът – в обединението имало желание за Триадица кандидатът да е ново лице, а не човек, който преди четири години е загубил в същия район.

Коалиционните партньори в „Демократична България“ били недоволни и от факта, че около Радан Кънев се оформял приятелски кръг и евродепутатът действа като повечето политици от близкото минало - създава лобита.

Всички помнят така наречените кръгове „Орион“ при Жан Виденов, „Олимп“ при управлението на Иван Костов, както и „Агнешките главички“, събран около бившия депутат Никола Николов, ментор на олигарха Иво Прокопиев.

Според членове на сегашната коалиция Кънев не изпълнява обещанията си, заради които е пратен в Европейския парламент. За поведението му там той е критикуван от „Зелено движение“ и „Да, България“. Той вече предизвика гняв сред голяма част от симпатизантите със шизофреничната си идея Мая Манолова да се откаже от балотажа за кметския пост в София. После това трябвало да направи и кандидатът на „Демократична България“ Борислав Игнатов. Така на втори тур срещу Йорданка Фандъкова ще се изправи Борис Бонев от „Спаси София“.

„Надявахме се това изказване на Радан да е шега. Оказа се, че не е. Направихме грешка, че се доверихме на този човек. Той е в политиката заради личните си и корпоративни интереси, които обслужва“, казаха пред „Труд“ хора от „Демократична България“.

Коментари

Задължително поле