Радев в Садово: Държавните бензиностанции са авантюра

„Липсват ясни и убедителни разчети за замисъла на държавната петролна компания. Затова аз гледам на тази идея като на една авантюра. Тази идея подсказва едно - че държавата не се справя в борбата с картелите на горивата и с осигуряването на ефективна и конкурентна среда за търговците на гориво." Това каза президентът Румен Радев в Садово, където се срещна с кмета на общината Димитър Здравков и посети Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“.

Той посъветва по-добре да не строим държавни бензиностанции, ако ще го правим по начина, по който се сторят магистрали. „Вместо да направим 100 бензиностанции, нека направим във всеки областен град център за дигитални технологии и иновации. Инвестицията в млади специалисти е доказано рентабилна, докато инвестицията в държавни бензиностанции единствено може да гарантира поредната далавера“, добави държавният глава.

На срещата си с кмета на Садово Румен Радев заяви, че е крайно време Съветът по децентрализацията да заработи, защото това ще гарантира на общините по-голяма свобода при реализирането на местните политики.

След посещението си в Института растителни генетични ресурси  президентът каза, че голямата поука от кризата с COVID-19 е, че трябва да заложим на българските фермери.

„Трябва да разработим къси вериги от фермите до трапезата на всеки български гражданин. Необходима ни е научнобоснована стратегия за следващия програмен период, коректен Закон за земята и поземлените отношения, който да поставя на равна основа дребните и едрите производители. Зеленчукопроизводството, овощарството, животновъдството, пчеларството трябва да се превърнат във водещи, структуроопределящи отрасли, наравно със зърнопроизводството и маслодайните култури, и трябва приоритетно да се подпомагат от държавата. Трябва да има ясни и справедливи критерии за разпределение на европейските и националните субсидии“, каза Радев.

Той разкритикува липсата на ясни критерии за разхлабване на мерките допълни, че се надява рисковете да са минимални.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България