Радев: Днес истината се дави в море от фалшиви новини

Президентът откри шестия Световен медиен конгрес в София

Конгресът дава възможност именно в София да бъдат поставени актуалните тенденции, предизвикателства и възможности пред световните агенции. Темата на конгтреса е всъщност темата за бъдещето човечество. Това заяви президентът Румен Радев, който откри шестия Световен конгрес на информационните агенции. Днес и утре в зала 3 на НДК се провежда най-голямото в историята на България международно медийно събитие - Шестия Световен конгрес на информационните агенции.

Мотото на Конгреса е “The Future of News” („Бъдещето на новините”). Във фокуса на дискусиите са темите за фалшивите новини, изкуствения интелект, новите модели на собственост на информационните агенции и новите източници на информация.

“Дигитализацията промени нашите представи за света. Тя предостави огромни възможности за информационните агенции и медиите, но и в същото време ги изправиха пред огромни предизвикателства. Днес истината често се дави в море от фалшиви новини. Думите губят битката в грамотността. Наемат се армии от полуграмотни тролове, за да се разрушат личности”, подчерта държавният глава. Радев уточни, че дигиталните алгоритми все по-често формират нашата ценностна система, както и че формират нашето съзнание.

“Затова приветствам организаторите и участниците да търсят подходи към новите предизвикателства пред информационните агенции и медии”, допълни Румен Радев.

Снимки: Денислав Стойчев

Във форума, организиран от Българска телеграфна агенция, чийто генерален директор Максим Минчев е и генерален секретар на ръководния орган на Конгреса - Световния съвет на информационните агенции, ще вземат участие над 200 делегати от около 100 държави - лидери на водещи новинарски агенции от 5 континента, изтъкнати журналисти от най-влиятелните световни издания, знакови имена от социалните медии.

Сред тях са изпълнителният директор на Press Association, Великобритания и президент на Световния съвет на информационните агенции Клайв Маршал; президентът на DPA, Германия и президент на Европейския алианс на информационните агенции (EANA) Петер Кропш; генералният директор на AZERTAC, Азербайджан и президент на Световния конгрес на информационните агенции Аслан Асланов; директорът на Института на Reuters за проучване на журналистиката, лектор по Политически комуникации в Оксфордския университет и главен редактор на Международния журнал за преса и политика Расмус Нилсен; изпълнителният директор и управляващ International News Media Association, САЩ Ърл Уилкинсън; журналистът и писател Ерик Уайнър и др.

Коментари

Задължително поле