Разкриха група, давала до 80 лв. на глас (обзор)

Сийка Милева, говорител на главния прокурор, градският прокурор на София Илияна Кирилова (вдясно) и говорителят на Софийска градска прокуратура Антоанета Панчева (вляво) съобщиха подробности за групата, обвинена за купуване на гласове.

Четирима обвинени след акция на прокуратурата, полицията и ДАНС

Уговаряли цигани, бизнесмени и застъпници

Парите идвали от “лице, пребиваващо извън територията на страна от ЕС”

“В понеделник започваме здраво. 200 000 лева ми дават, за да започна да купувам яко, по 80 лева давам...” Това са думи на мъж, обвинен като участник в престъпна група за купуване на гласове, съобщиха вчера от прокуратурата. Записани са тайно на 24 март - 11 дни преди парламентарните избори на 4 април.

Бизнесмен с 4 фирми - собственик на хотел, метан станция и кабелна телевизия е задържан и обвинен като организатор на търговия с вот. Под наказателна отговорност като участници в групата са подведени още трима души - кандидат за депутат от партия, която не е минала 4-процентната бариера, общински съветник и цигански барон. Разследването е започнало в Пловдив, но тъй като е участвало и лице с имунитет - мераклията за народен представител, делото било прехвърлено на Софийска градска прокуратура (СГП).

“С акцията бе предотвратено в изборната политика да бъдат включени над 800 000 лева”, заяви вчера Сийка Милева, говорител на главния прокурор. “От събраните до момента доказателства се установява, че престъпната група е била създадена и е действала от 6 февруари до датата на на изборите за 45-ото Народно събрание. Дейността є е била на територията на цялата страна”, каза още прокурор Милева.

Купуването на гласове било финансирано от “лице, пребиваващо извън територията на страна от ЕС”, обясниха разследващите, без да потвърдят или отрекат, че става дума за бизнесмена Васил Божков, който се намира в Дубай. Парите били изпращани в Турция, откъдето били внасяни у нас чрез “мулета”. Босът и участниците в групата купили мобилни телефони със СИМ-карти, като само по тях можели да говорят как върви алъш-вериша. Отделно организаторът поддържал пряка телефонна връзка с неформален лидер на политическа партия. Получените указания и информация били предавани от шефа на другите участници. За координиране на действията били организирани конспиративни срещи в София, Пловдив, Петрич, Карлово и други места.

Схема на групата за организиране на лица с цел склоняване на граждани да упражнят избирателното си право в полза на ПП

Дейността на групата била организирана по няколко схеми. Първата била да се свързват с влиятелни хора от циганските гета, с които да уговарят гласове срещу заплащане. По втората схема търсели управители и собственици на фирми, които да организират корпоративен вот. На шеф на предприятие за перилни препарати обещали помощ за получаване на европейско финансиране, ако накара работниците си да пуснат определена бюлетина. Третият начин бил чрез организиране на застъпници, които срещу 100 лева имали ангажимент да заведат до урните най-малко по трима избиратели.

За купуване на гласове били обещавани различни суми в зависимост от района - най-високите били по 80 лв., а най-ниските - 20-30 лева. При извършените обиски били открити списъци и тефтери с имена и лични данни на гласоподаватели. Иззети са мобилни телефони и лаптопи с информация в тях, която доказва престъпната дейност.

Лист от тефтер, в който са записвани градове и суми, давани на гласоподаватели.

Трима от обвинените вече са в ареста с постоянна мярка “задържане под стража”, само един е пуснат от съда срещу “подписка” и прокуратурата е протестирала пред по-горна инстанция.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право