Разследват източване на пари чрез ученици фантоми и мними командировки в две училища

Злоупотребите са засечени в школа в Горна Оряховица и в стражишкото село Камен

Разследват сигнали за източване на държавни пари чрез ученици фантоми и чрез отчитане на мними командировъчни в две училища в Горна Оряховица и в стражишкото село Камен. Проверките се извършват под наблюдението на Районната прокуратура в Горна Оряховица, научи "Труд".

Единият от случаите е в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" в железничарския град. Преди няколко месеца учител от школото алармирал прокуратурата, че в една от вечерните паралелки се водят около двасетина ученика, а реално в час влиза само един. Незабавно започнало разследване и се оказало, че в дневника на класа стриктно са записани двайсетина обучаеми и дори са им писани оценки.

Заради това по случая е образувано досъдебно производство за изготвяне на официален документ с невярно съдържание. Престъпната схема била пресечена със съдействието на настоящата директорка на гимназията.

"Когато бях назначена за директор, през февруари тази година, направих проверка и установих, че записаните ученици реално не влизат в час. Предприех законовата процедура и паралелката беше разформирована", обясни директорката на Професионалта гимназия Габриела Данаилова.

Парарелно с този случай, се прави разследване и за присвояване на държавни средства чрез фиктивни командировъчни. На 19 учители са били изплащани разходи за пътуване до селското училище с личните им автомобили. Реално обаче преподавателите са се комбинирали по трима-четирима души в една кола. Така за една учебна година са били присвоени около 15 000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право