Разследват „Откраднат живот” за дискриминация

Жалбата е подадена от бизнесмена Орлин Енчев, който е загубил дете заради генетично заболяване

Дали репликата “Спасих жена си като майка” от трейлъра на филма “Откраднат живот” съдържа дискриминационно послание? Това ще решава Комисията за защита срещу дискриминация, след като баща, загубил детето си, е подал сигнал и очаква справедливо решение.

Бащата, подал жалбата, е Орлин Енчев, основател на фондация “Пресиана” на името на починалата му дъщеричка.

“Считам, че въпросният трейлър съдържа дискриминационен текст спрямо жените - майки на деца с увреждания, и спрямо самите деца с увреждания. Дискриминационният елемент се състои в изказването (около 12-ата и 13-ата секунда от трейлъра) на героя на сериала, който в контекста на обяснението, че му се е родило дете с увреждания, казва: “Спасих жена си като майка...” и продължава с това, че за да я спаси, е заменил детето си със здраво дете.

Считам, че с подобно изявление се засягат законоустановеното право за равно третиране на жените майки, независимо от това дали децата им са здрави, или са в неравностойно положение. То засяга и самите деца с увреждания, като индиректно води към извода, че техните майки не са жени”, се казва в сигнала на Орлин Енчев. Той уточнява, че не е срещу самия сериал, а конкретно срещу репликата в трейлъра и че е подал жалбата, за да ги защити и за да се знае, че не може да се гради рейтинг за сметка на човешки съдби, върху драмата на тези хора.

“Реплика от трейлъра на сериала “Откраднат живот” ме преряза с бруталността си. Моето дете почина от генетично заболяване... Майките на тези деца във всеки отделен момент ги гледат по невероятен начин. Затова смятам, че е недопустимо да се “вдига” зрителският интерес на гърба на тези хора”, смята Орлин Енчев.

По думите му рекламата трябва по закон да отговаря на всички изисквания за такава. Едно от тях е да не съдържа дискриминационни послания. Затова по време на едно от заседанията на комисията казва, че трябва да има извинение: “Почти всеки ден работя със семейства и деца като моето. Старая се да помогна, знам колко трудно и тежко е това.”

В България има много малко опит и специалисти в сферата на генетичните заболявания. Много трудно се диагностицират. Един от хората, които много помагат, е професор Кременски, директор на Генетичната лаборатория - радетелят на генетиката и развитието на тази сфера у нас.

Фондация “Пресиана” прави кампании в помощ на деца с увреждания съвместно с тази на Златка Димитрова - “Бялата лястовица”.

Те не афишират много дейността си и не вдигат излишен шум. Още повече че такива семейства са много силни и горди, не обичат да ги съжаляват.

Види ли Мики Маус - балон с хелий, Орлин Енчев винаги го купува и го пуска да отлети. Мики Маус бил любимият анимационен герой на дъщеря му Пресиана. Купили й такъв балон, пълен с хелий, за рождения ден, но той отлетял от ръцете на момиченцето и то се разплакало. Веднъж приятели музиканти изкупили всички балони с Мики Маус и ги пуснали да летят, щом чули разказа за любимеца на детето. Какво ще реши Комисията за защита срещу дискриминация за репликата “Спасих жена си като майка”? Произнасянето се чака, вече са минали две заседания, по време на които случаят е обсъждан и обследван.

От институцията заявиха, че случаят е обявен за решаване. До месец ще стане ясно становището й. Съставът, който ще го изготви, е петчленен и предстои да се събере, за да се изслушат мненията на всички.

Коментари

Задължително поле