България и Македония ще сътрудничат в здравеопазването Здравните министри на двете държави подписаха споразумение

Кандидатите за българско гражданство могат да подават документи по електронен път

Общинският съвет в Търново взел 196 решения за полугодие За периода се е изказал само един гражданин

Търсят парцели и къщи за около 200 хил. евро Инвеститори предпочитат терени за сгради с РЗП от 1000 до 3000 кв.м.

Откриват изложба на Борис Георгиев в Берлин Започва честването на 140 години дипломатически отношения между България и Германия

Малък, среден или дълъг – купувачът избира размера на новия Opel Zafira До 9 пътници могат да се настанят в кабината

Правосъдното министерство иска отмяна на даването на българско гражданство срещу инвестиции

Министър Ангелкова: Очакваме 2018 да е рекордна с над 9 млн. чужди туристи

Стоянка Мутафова: Нямам необходимост от Гинес С режисьора Методи Андонов хем се обичахме, хем се млатехме, признава през смях голямата актриса

Ципрас във видеопослание за Преспанското споразумение: Превъзмогнахме страха и инерцията

Варна ще има втора Морска градина Одобриха ПУП за Аспаруховия парк, започнат от 1997 г.

ВМРО поставят пред ГЕРБ въпроса за Данък „Лукс“

Две кърмачета от Търновско са с вроден от майката сифилис 52 са случаите на туберкулоза в региона за миналата година

Полицай издъхна внезапно зад волана

Заловиха жена, скрила незаконни дърва в берковско село

Разследват „Откраднат живот” за дискриминация

Орлин Енчев, известен бизнесмен и защитник на благотворителни каузи.

Жалбата е подадена от бизнесмена Орлин Енчев, който е загубил дете заради генетично заболяване

Дали репликата “Спасих жена си като майка” от трейлъра на филма “Откраднат живот” съдържа дискриминационно послание? Това ще решава Комисията за защита срещу дискриминация, след като баща, загубил детето си, е подал сигнал и очаква справедливо решение.

Бащата, подал жалбата, е Орлин Енчев, основател на фондация “Пресиана” на името на починалата му дъщеричка.

“Считам, че въпросният трейлър съдържа дискриминационен текст спрямо жените – майки на деца с увреждания, и спрямо самите деца с увреждания. Дискриминационният елемент се състои в изказването (около 12-ата и 13-ата секунда от трейлъра) на героя на сериала, който в контекста на обяснението, че му се е родило дете с увреждания, казва: “Спасих жена си като майка…” и продължава с това, че за да я спаси, е заменил детето си със здраво дете.

Считам, че с подобно изявление се засягат законоустановеното право за равно третиране на жените майки, независимо от това дали децата им са здрави, или са в неравностойно положение. То засяга и самите деца с увреждания, като индиректно води към извода, че техните майки не са жени”, се казва в сигнала на Орлин Енчев. Той уточнява, че не е срещу самия сериал, а конкретно срещу репликата в трейлъра и че е подал жалбата, за да ги защити и за да се знае, че не може да се гради рейтинг за сметка на човешки съдби, върху драмата на тези хора.

“Реплика от трейлъра на сериала “Откраднат живот” ме преряза с бруталността си. Моето дете почина от генетично заболяване… Майките на тези деца във всеки отделен момент ги гледат по невероятен начин. Затова смятам, че е недопустимо да се “вдига” зрителският интерес на гърба на тези хора”, смята Орлин Енчев.

По думите му рекламата трябва по закон да отговаря на всички изисквания за такава. Едно от тях е да не съдържа дискриминационни послания. Затова по време на едно от заседанията на комисията казва, че трябва да има извинение: “Почти всеки ден работя със семейства и деца като моето. Старая се да помогна, знам колко трудно и тежко е това.”

В България има много малко опит и специалисти в сферата на генетичните заболявания. Много трудно се диагностицират. Един от хората, които много помагат, е професор Кременски, директор на Генетичната лаборатория – радетелят на генетиката и развитието на тази сфера у нас.

Фондация “Пресиана” прави кампании в помощ на деца с увреждания съвместно с тази на Златка Димитрова – “Бялата лястовица”.

Те не афишират много дейността си и не вдигат излишен шум. Още повече че такива семейства са много силни и горди, не обичат да ги съжаляват.

Види ли Мики Маус – балон с хелий, Орлин Енчев винаги го купува и го пуска да отлети. Мики Маус бил любимият анимационен герой на дъщеря му Пресиана. Купили й такъв балон, пълен с хелий, за рождения ден, но той отлетял от ръцете на момиченцето и то се разплакало. Веднъж приятели музиканти изкупили всички балони с Мики Маус и ги пуснали да летят, щом чули разказа за любимеца на детето. Какво ще реши Комисията за защита срещу дискриминация за репликата “Спасих жена си като майка”? Произнасянето се чака, вече са минали две заседания, по време на които случаят е обсъждан и обследван.

От институцията заявиха, че случаят е обявен за решаване. До месец ще стане ясно становището й. Съставът, който ще го изготви, е петчленен и предстои да се събере, за да се изслушат мненията на всички.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. Нищо лошо няма в репликата. Животът е такъв. Всички го усещаме различно.Във филма има и страхотно послание към родителите на деца с Даун. Възхитен съм. Мисля, че не бива да се търси дискриминация там, където я няма.

  2. На всеки,който гледа филма,му е ясно,че репликата е извадена от контекста и така( удобно за жалбоподателя) получава желания дискриминационен смисъл.Съчувствам на човешката драма, но това не е причина да се търси злонамереност на всяка цена.

  3. Авторите на сериала трябва по-ясно да кажат зад каква позиция застават. Ако застават зад позицията, че лекарите са мошеници като всички други, че няма разлика между морала на лекарите и морала в останалите сфери на беге – общество като политика, съдебна власт, медии и пр. значи са успели напълно. Сериалът внушава погнуса към подобни медици, които смятам не заслужават това

  4. Истината е, че скоро сме нямали подобен сериал, толкова качествен и близък до нашето светоусещане, превъзходна играна актьорите/с едно -две изключения/ ,прекрасен сценарий, съспенс, всичко, което може да се желае в един съвременен сериал със сравнително нисък бюджет. Въпросът с бащата е резонен, човекът има право на свое отношение по въпроса, трагедията е голяма, несъизмерима с нищо, но да се търси някаква дискриминация е малко прекалено, малко субективно, бих казал претенциозно…

  5. Всичко във филма е художествена интерпретация и измислица. Както няма дискриминационен оттенък (според мен), така и случките не са реални. На мен поне не ми се е случвало и не знам на някой мой близък или приятел да му се е случвало директорът на болница да си говори с пациента или с родителя на пациента за операция. Такива директори просто НЯМА!

  6. спрете филма-почти всички го гледаме ,но сега заради малка част от нас трябва да се спре .та ние нищо хубаво не сме пожалили.до кога ще сме така -или някой е обиден или дискриминация или от ЕС ще са недоволни -стига де .и аз искам един хубав сериал български да изгледам!

  7. продължението на филма Чуждо тяло , също трябва да се разбере ,че сурогатството е много лошо нещо ,от това кръвосмешение могат да се родят деца с малоформации ,отделен е въпроса ,че ако трябва да се раждат по такъв начин деца БОГ щеше да го направи ,но това е ГРЯХ и всички един ден ще застанем пред СЪЗДАТЕЛЯ на вселената да отговаряме за делата си ,за думите си и за мислите си дори .Та какво иска да ни кажат чрез филма ,че всеки е свободен да прави любов с когото си иска мъж с мъж и жена с жена .Това е мерзост пред БОГА .БОГ не е за подиграване Каквото посее човек това и ще пожъне ,ако посееш вятър ще пожънеш ураган.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.