Разследват теча от „златния кран“ в Карнобат

Спестявани са над 1000 лв. от всеки 100 литра, изчисляват експерти

Ревизоро: Трябва 24-часов контрол

Образувано е досъдебно производство за нелегалния кран, открит в данъчен склад на групировката “СИС Индустрийс” в Карнобат. От нерегламентираното съоръжение може да се източва готова продукция от етилов алкохол, без това да се отчита от измервателните уреди, свързани към Агенция “Митници”. Разследването трябва да установи кога е монтиран кранът, използван ли е за източване на спирт от инсталацията, на какви количества и дали евентуално те са стигали до продажба на пазара без платен акциз. Това обясниха пред “Труд” запознати с хода на поредната афера, свързана с алкохолния бос Миню Стайков.

Както писа “Труд”, след проверки в периода 5-20 септември в карнобатските предприятия на Стайков, митничарите се натъкнаха на кран с голям дебит на 96-градусов чист спирт. От него чрез мека връзка могат да се пълнят съдове и резервоари, като експерти са изчислили, че за всеки източени 100 литра се спестяват над 1000 лв. акциз. В петък данъчните складове от системата на “Винпром Карнобат” бяха запечатани за 48 часа, а ден по-късно работниците излязоха на протести и блокираха жп линията София-Бургас. С определение, което не подлежи на обжалване, в неделя Районният съд в Карнобат отмени обезпечителната мярка на митниците и до тази вечер всички складове трябва да бъдат отворени.

Решението на съда не пречи на работата ни по констатираните вече факти и нарушения, коментира зам.-шефът на Агенция “Митници” Юлиян Мирков.

“Ако не се осигури възможност за 24-часов контрол във фабриките от “Винпром Карнобат”, без да скача целият завод във всеки един момент, в който се пипне някой кран, лицензът трябва да бъде отнет”, заяви Емил Димитров-Ревизоро, шеф на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

 

Две съдебни инстанции решиха

Постоянен арест за Миню Стайков по 4 обвинения

МВР и Интерпол издирват сина му

Миню Стайков - собственикът на групировката “СИС Индустрийс”, е с постоянна мярка “задържане под стража”. Постоянният му арест бе наложен от Специализирания наказателен съд на 8 септември и потвърден на 18 септември от Апелативния спецсъд.

Стайков е с 4 обвинения – участие в престъпна група, извършвала данъчни измами, пране на пари и държане на акцизни стоки без бандерол. Освен него зад решетките са шуреят му Белун Хазърбасанов, брат на съпругата Рени Стайкова и Иван Димитров, син на кмета на Карнобат Георги Димитров. МВР и Интерпол продължават издирването на сина Стайко Стайков.

Групата бе разкрита в началото на септември, като разследващите смятат, че участниците в нея стоят зад нелегалната цигарена фабрика, разкрита в Карнобат на 18 юли. Пред съдиите Стайков твърдеше, че има само легален бизнес, но магистратите решиха, че има опасност да влияе на свидетелите.

Коментари

Задължително поле