Похапнали сме добре по празниците и стомахът ни моли за пощада. Не иска капама, пържоли, бутове, джоланчета, пуйки, кисело зеле, баници, тиквеници – поне за известно време. Иска разтоварване с по-лека храна. И тъй като не всеки може да издържи няколко дни само на салати или на плодове, а не е и необходимо, може да прибегне до по-леки рецепти, които обаче са достатъчно питателни, за да не пострада имунитетът му и организмът му да стане податлив на вируси. Хубаво е поне веднъж през деня да се хапне топла супа. Основното може да е с пилешко месо като по-диетично, а десерта по-добре го забравете...
Свинска чорба със зелев сок и ориз
Необходими продукти:
400 г свинско месо, шарено
1 глава лук
1 морков
1 пиперка
1 каф. ч. ориз
3 с.л. доматена салца
1 л зелев сок
1 яйце за застройка
кисело мляко за застройка
чубрица
черен пипер
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на малки парченца и се слага да ври с около 1,5 л вода. След като поври, се слагат нарязаните на ситно лук, морков и пиперка. По желание можем да сложим и 1 суха люта чушка. След като поомекнат зеленчуците, прибавяме ориза. След като и той се свари, доливаме зелевия сок и доматената салца. Малко преди готовност подправяме чорбата с чубрица. Отстраняваме от котлона, поръсваме с черен пипер и застройваме супата с яйце и кисело мляко. По желание добавяме пресен магданоз.
Пълнено пиле със сушени домати
Необходими продукти:
2 бр. пилешки гърди
1/2 ч.ч. сушени домати
1/2 ч.ч. спанак
1/2 ч.ч. сирене „Фета“
1/2 ч.ч. сирене „Моцарела“
За маринатата
зехтин
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Смесете продуктите за маринатата и мариновайте пилешките гърди в нея за няколко часа (или за 1 нощ). С остър нож направете няколко разреза в месото, но не до края. В прорезите сложете част от останалите продукти. Захванете месото с клечка за зъби, а остатъкът от продуктите може да сложите острани или върху месото. Запечете месото от двете страни в загрят тиган. Може и да го изпечете в предварително загрята фурна, върху хартия за печене.
Лимоново пилешко филе с масло и билки
Необходими продукти:
1/3 ч.ч. пресен магданоз, нарязан на ситно
1 с.л. листа от прясна мащерка, нарязани на ситно
1 с.л. лимонова кора, нарязана на тънки ивици
2 скилидки чесън, пресовани или нарязани на ситно
1 с.л. масло
1 с.л. зехтин
2 бр. пилешки гърди, надлъжно разполовени
сол и прясно смлян черен пипер
1/2 ч.ч. пилешки бульон
Начин на приготвяне:
В малка купа смесете нарязания магданоз, мащерката, лимоновата кора и чесъна. Загрейте маслото и зехтина в голям тиган на средно силен огън. Подправете пилешките гърди със сол и прясно смлян черен пипер от двете страни. Добавете в тигана и запържете за около 3-4 минути, докато леко покафенеят и лесно се отделят от тигана. Обърнете и гответе още 2-3 минути. Прехвърлете филето в чиния и намалете силата на котлона. Внимателно добавете бульона в тигана и разбъркайте. Прибавете сместа от пресни билки, лимон и чесън и отново разбъркайте. Оставете соса да къкри, докато леко се сгъсти, и върнете пилешките филета в тигана. Използвайте лъжица, за да ги полеете обилно със соса, покрийте и гответе още 5-6 минути. Ако течността намалее прекалено бързо, добавете още малко от бульона. Поднесете пилешките гърди топли, гарнирани с лимоново-билковия сос.
Хрупкави гнезда с печени яйца
Необходими продукти:
1 ч.ч. настъргано сирене чедър, може и кашкавал
1 голям картоф, настърган
1 с.л. зехтин
8 яйца размер М
сол и черен пипер на вкус
2 филийки нарязан бекон
1 с.л. нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Ще ви е необходима форма за мъфини с 8 гнезда. Настържете картофите и сиренето чедър и ги смесете със солта, черния пипер и зехтина в голяма купа. След това разпределете сместа по равно в гнездата за мъфини, като с пръсти я оформите плътно по стените на формите. Загрейте фурната на 200 градуса и сложете гнездата да се запекат за няколко минути, докато сиренето/кашкавалът се разтопи. След това ги извадете от фурната и чукнете по едно яйце във всяко гнездо. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Отгоре разпределете нарязания бекон и сложете още малко сирене чедър/кашкавал и магданоз. Печете гнездата на 180 градуса, докато белтъците се стегнат (за около 13 до 16 минути). Извадете ястието и го оставете да изстине. След това използвайте внимателно нож по краищата на гнездата, за да ги извади цели и невредими. Поднесете с гарнитура по желание.
Фаворити на седмицата
Пълнени гъби с пиле и топено сирене
Необходими продукти:
300 г гъби, по-големи
2 скилидки и 1 стрък пресен чесън
2 с.л. магданоз, накълцан
120 г пиле
2 с.л. сирене крема с връх
3 листа топено сирене за покриване на гъбите
1/2 ч.л. индийско орехче
2 с.л. масло
1-2 с.л. кедрови ядки
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете гъбите от пънчетата и използвайте за пълнене само гуглите. Подредете ги в намазнена тава. Загрейте масло в съд и запържете накълцания чесън и ситно нарязаните пънчета. След малко прибавете към тях ситно накълцаното пилешко и посолете на вкус. Добавете индийското орехче и черен пипер. Махнете плънката от котлона и я разбъркайте с накълцания магданоз и сиренето крема. Напълнете гъбите с плънката. Върху всяка гъбка поставете малко квадратче топено сирене, поръсете с кедрови ядки и долейте около чаша топла вода в тавата. Сложете пълнените гъби да се изпекат на умерена фурна.
Пиле Терияки
Необходими продукти:
1 с.л. царевично нишесте
1 с.л. вода
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. соев сос
1/4 ч.ч. оцет ябълков
1 скилидка чесън стар
1 ч.л. джинджифил
1/2 ч.л. черен пипер млян
пилешки бутчета
Начин на приготвяне:
В малък тиган, загрят на средна температура, сложете нишестето, водата, захарта, соевия сос, оцета, чесъна, джинджфила и пипера, ситно смлени. Оставете да заври, разбърквайте периодично, докато сосът клокне. Загрейте фурната на 220 градуса. Сложете пилето в намазнена тава. Намажете го със соса и от двете страни. Печете за 30 минути във фурната. Обърнете пилешките бутчета и печете за още 30 минути. Намазвайте със сос на всеки 10 минути. Не го слагайте целия от самото начало.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш