Разтоварване не значи гладуване

Похапнали сме добре по празниците и стомахът ни моли за пощада. Не иска капама, пържоли, бутове, джоланчета, пуйки, кисело зеле, баници, тиквеници – поне за известно време. Иска разтоварване с по-лека храна. И тъй като не всеки може да издържи няколко дни само на салати или на плодове, а не е и необходимо, може да прибегне до по-леки рецепти, които обаче са достатъчно питателни, за да не пострада имунитетът му и организмът му да стане податлив на вируси. Хубаво е поне веднъж през деня да се хапне топла супа. Основното може да е с пилешко месо като по-диетично, а десерта по-добре го забравете...

Свинска чорба със зелев сок и ориз 46-1

Необходими продукти:

400 г свинско месо, шарено

1 глава лук

1 морков

1 пиперка

1 каф. ч. ориз

3 с.л. доматена салца

1 л зелев сок

1 яйце за застройка

кисело мляко за застройка

чубрица

черен пипер

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на малки парченца и се слага да ври с около 1,5 л вода. След като поври, се слагат нарязаните на ситно лук, морков и пиперка. По желание можем да сложим и 1 суха люта чушка. След като поомекнат зеленчуците, прибавяме ориза. След като и той се свари, доливаме зелевия сок и доматената салца. Малко преди готовност подправяме чорбата с чубрица. Отстраняваме от котлона, поръсваме с черен пипер и застройваме супата с яйце и кисело мляко. По желание добавяме пресен магданоз.

Пълнено пиле със сушени домати46-2

Необходими продукти:

2 бр. пилешки гърди

1/2 ч.ч. сушени домати

1/2 ч.ч. спанак

1/2 ч.ч. сирене „Фета“

1/2 ч.ч. сирене „Моцарела“

За маринатата

зехтин

черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Смесете продуктите за маринатата и мариновайте пилешките гърди в нея за няколко часа (или за 1 нощ). С остър нож направете няколко разреза в месото, но не до края. В прорезите сложете част от останалите продукти. Захванете месото с клечка за зъби, а остатъкът от продуктите може да сложите острани или върху месото. Запечете месото от двете страни в загрят тиган. Може и да го изпечете в предварително загрята фурна, върху хартия за печене.

Лимоново пилешко филе с масло и билки 46-3

Необходими продукти:

1/3 ч.ч. пресен магданоз, нарязан на ситно

1 с.л. листа от прясна мащерка, нарязани на ситно

1 с.л. лимонова кора, нарязана на тънки ивици

2 скилидки чесън, пресовани или нарязани на ситно

1 с.л. масло

1 с.л. зехтин

2 бр. пилешки гърди, надлъжно разполовени

сол и прясно смлян черен пипер

1/2 ч.ч. пилешки бульон

Начин на приготвяне:

В малка купа смесете нарязания магданоз, мащерката, лимоновата кора и чесъна. Загрейте маслото и зехтина в голям тиган на средно силен огън. Подправете пилешките гърди със сол и прясно смлян черен пипер от двете страни. Добавете в тигана и запържете за около 3-4 минути, докато леко покафенеят и лесно се отделят от тигана. Обърнете и гответе още 2-3 минути. Прехвърлете филето в чиния и намалете силата на котлона. Внимателно добавете бульона в тигана и разбъркайте. Прибавете сместа от пресни билки, лимон и чесън и отново разбъркайте. Оставете соса да къкри, докато леко се сгъсти, и върнете пилешките филета в тигана. Използвайте лъжица, за да ги полеете обилно със соса, покрийте и гответе още 5-6 минути. Ако течността намалее прекалено бързо, добавете още малко от бульона. Поднесете пилешките гърди топли, гарнирани с лимоново-билковия сос.

Хрупкави гнезда с печени яйца 

Необходими продукти:

1 ч.ч. настъргано сирене чедър, може и кашкавал

1 голям картоф, настърган

1 с.л. зехтин

8 яйца размер М

сол и черен пипер на вкус

2 филийки нарязан бекон

1 с.л. нарязан магданоз

Начин на приготвяне:

Ще ви е необходима форма за мъфини с 8 гнезда. Настържете картофите и сиренето чедър и ги смесете със солта, черния пипер и зехтина в голяма купа. След това разпределете сместа по равно в гнездата за мъфини, като с пръсти я оформите плътно по стените на формите. Загрейте фурната на 200 градуса и сложете гнездата да се запекат за няколко минути, докато сиренето/кашкавалът се разтопи. След това ги извадете от фурната и чукнете по едно яйце във всяко гнездо. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Отгоре разпределете нарязания бекон и сложете още малко сирене чедър/кашкавал и магданоз. Печете гнездата на 180 градуса, докато белтъците се стегнат (за около 13 до 16 минути). Извадете ястието и го оставете да изстине. След това използвайте внимателно нож по краищата на гнездата, за да ги извади цели и невредими. Поднесете с гарнитура по желание.

Фаворити на седмицата

Пълнени гъби с пиле и топено сирене  46-5

Необходими продукти:

300 г гъби, по-големи

2 скилидки и 1 стрък пресен чесън

2 с.л. магданоз, накълцан

120 г пиле

2 с.л. сирене крема с връх

3 листа топено сирене за покриване на гъбите

1/2 ч.л. индийско орехче

2 с.л. масло

1-2 с.л. кедрови ядки

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Почистете гъбите от пънчетата и използвайте за пълнене само гуглите. Подредете ги в намазнена тава. Загрейте масло в съд и запържете накълцания чесън и ситно нарязаните пънчета. След малко прибавете към тях ситно накълцаното пилешко и посолете на вкус. Добавете индийското орехче и черен пипер. Махнете плънката от котлона и я разбъркайте с накълцания магданоз и сиренето крема. Напълнете гъбите с плънката. Върху всяка гъбка поставете малко квадратче топено сирене, поръсете с кедрови ядки и долейте около чаша топла вода в тавата. Сложете пълнените гъби да се изпекат на умерена фурна.

Пиле Терияки 46-6

Необходими продукти:

1 с.л. царевично нишесте

1 с.л. вода

1/2 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. соев сос

1/4 ч.ч. оцет ябълков

1 скилидка чесън стар

1 ч.л. джинджифил

1/2 ч.л. черен пипер млян

пилешки бутчета

Начин на приготвяне:

В малък тиган, загрят на средна температура, сложете нишестето, водата, захарта, соевия сос, оцета, чесъна, джинджфила и пипера, ситно смлени. Оставете да заври, разбърквайте периодично, докато сосът клокне. Загрейте фурната на 220 градуса. Сложете пилето в намазнена тава. Намажете го със соса и от двете страни. Печете за 30 минути във фурната. Обърнете пилешките бутчета и печете за още 30 минути. Намазвайте със сос на всеки 10 минути. Не го слагайте целия от самото начало.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме