Ракета на SpaceX се взриви по време на тестове (ВИДЕО)

Прототип на ракетата Starship, конструирана от частната компания SpaceX експлодира по време на наземни изпитния в южната част на щата Тексас, съобщи Ройтерс.
 
Компанията на Илон Мъск продължава да разработва с ускорени темпове ракетата, преди нейното изстрелване. Експлозията по време на теста няма връзка с предстоящия старт на астронавтите от НАСА с пилотирания кораб "Дракон" на SpaceX. Той трябва да бъде изведен в орбита с ракета-носител "Фалкон-9".
 
Starship е ракета с височина 120 метра и полезен товар от 100 тона, която е предназначена за пилотирани полети до Луната и Марс. Тя принадлежи към новото поколение тежки-ракети носители на SpaceX, които могат да бъдат използвани многократно.
 
Окончателното решение за изстрелването на пилотирания кораб "Дракон" до Международната космическа станция /МКС / на 30 май все още не взето и то ще зависи от метеорологичните условия, заяви ръководителят на НАСА Джим Брайдънстайн, цитиран от световните агенции.
 
"Ще направим повторна оценка", написа в Туитър шефът на космическото ведомство. В официалния сайт на НАСА се казва, че частната компания-производител на кораба, "Спейс-екс", е запазила възможността за резервен старт и за 2 юни.
 
Изстрелването на пилотирания кораб "Дракон" беше отложено на 27 май заради лошото време. Следващият опит може да бъде направен днес в 22:22 часа българско време. Ако по някаква причина днешният старт бъде отменен, според данни на портала Space.com той може да бъде отложен за 31 май за 22:00 часа българско време.

Коментари

Задължително поле