Препоръчват цистерни с вода на полето за лична хигиена

Шеът на испанския кризисен щаб – с коронавирус

Теменужка Петкова: Към момента енергийният сектор е стабилен

Фирма за ученически униформи дари маски за детската хирургия в МБАЛ „Св. Анна“

Китай пусна комикс „Махай се, COVID-19!“ Вирусът мрази чистия въздух и се плаши от лекарите

Община Каолиново превежда 10 000 лв. на МБАЛ-Шумен

VIVACOM и United Group даряват 900 000 лв. на Министерството на здравеопазването

ЕК представи насоки за ограниченията по границите, свързани с епидемията

Варна с над 300 легла за болни от коронавирус Болниците в града чакат дарение от респираторни апарати

Петър Андронов, председател на Асоциация на банките в България: Работим интензивно, за да можем да предприемем мерки, които да помогнат на хората и бизнеса, засегнати от COVID-19

Димитър Радев, управител на БНБ: Банковият сектор в условията на COVID-19

Масови излети в Шумен, започват проверки и глоби Губернаторът свика кризисния щаб

Пристанището, кмета и зам.-кметовете дариха пари

Ето с какви документи ще кандидатстват фирмите за мярката 60/40

Община Малко Търново дари линейка на Онкологията

Ракът на простатата е лечим, когато е открит навреме Класическите методи за профилактика са преглед при уролог и ехогафия

Ракът на простатата е второто най-често срещано онкологично заболяване при мъжете. В България годишно се регистрират по около 3000 нови случая. Ракът на простатата е и второто по смъртност онкозаболяване сред мъжете след рака на белия дроб. Открит в ранен стадий обаче, той е напълно лечим.

За да бъде открит навреме, на мъжете над 45 години се препоръчва годишен преглед при уролог, дори когато няма клинични оплаквания, съветва д-р Рангел Старев, уролог с повече от 25 години клиничен опит.
Той ръководи програмата на пловдивската клиника “Медикус Алфа” за лечение на простатен карцином с HIFU технология и работи с единствената в България система за насочена биопсия на простата HistoScanningTT.
“В повечето индустриализирани страни простатният карцином се нарежда на първо място по честота и на второ по смъртност сред злокачествените тумори при мъжете. Пожизненият риск от развитие на заболяване е 30%. Предвид глобалната тенденция към застаряване на населението, се счита, че в следващите две десетилетия броят на мъжете, диагностицирани с това заболяване, ще се увеличи значително”, алармира д-р Старев, но допълва, че открит в ранен стадий ракът на простатата е напълно лечим.

“Класическите методи за установяване, дали увеличението на простата е злокачествено или доброкачествено, включват преглед при уролог и ехогафия. Тя насочва лекарите дали изобщо има някакво съмнение за това заболяване. През последните 2-3 години вече има апаратура, която може да даде напълно обективна диагностика. Обикновено мъжете, които са със завишени нива на туморния маркер ПСА , биват лекувани консервативно няколко месеца, и ако не се повлияят, се преминава към биопсия. Тя може да бъде стандартна, със или без ехографски контрол, или насочена, таргетна каквато практикуваме в нашата клиника чрез системата HistoScanningТТ (ХистоСкенинг). Тази методика е възможно най-точната за доказване наличието или отсъствието на рак на простата.

Д-р Рангел Старев е категоричен, че вече има технологии, които свеждат почти до нула риска от това дали резултатът от биопсията е точен.

“В момента при нас работи единственият в страната апарат за насочена простатна биопсия хистоскенинг. В световен мащаб са разработени няколко методики за насочена биопсия, една от които е “ХистоСкенинг ТТ”, прилагана от нас в България. Чрез този метод е открит рак при над 50% от пациентите със задържащи се повишени нива на простатен туморен маркер, които при предходни стандартни биопсии са получили диагноза “доброкачествена хиперплазия на простата”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Моля ,напишете как мога да се запиша за изследване в клиниката при проф. Д-р Р.Старев.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.