Показаха Димитър Рачков в хитово шоу по HBO

Канадец е бил арестуван в Пьончан за кражба на автомобил

Три малки деца загинаха при пожар в руско село

Гинка Върбакова пред БТА: Голяма международна банка с висок кредитен рейтинг финасира сделката за ЧЕЗ

Корнелия Нинова: Ние сме за пазарна икономика – България да закупи ЧЕЗ за 320 млн. евро

Цветанов: Новият министър на енергетиката ще бъде от ГЕРБ

Двама души са арестувани заради трафик на 10 кг кокаин в София

Варненската среща ЕС-Турция е под въпрос

Д-р Куин Лечителката се снима за “Плейбой”

Албания и Македония ще започнат преговори за присъединяване към ЕС

Катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград взе една жертва

Волен Сидеров: Нямаме претенции към поста енергиен министър

Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

Радослав Янков: Не оправдах собствените си очаквания

“Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

Ракът на простатата е лечим, когато е открит навреме Класическите методи за профилактика са преглед при уролог и ехогафия

Д-р Рангел Старев е уролог с повече от 25 години клиничен опит.

Ракът на простатата е второто най-често срещано онкологично заболяване при мъжете. В България годишно се регистрират по около 3000 нови случая. Ракът на простатата е и второто по смъртност онкозаболяване сред мъжете след рака на белия дроб. Открит в ранен стадий обаче, той е напълно лечим.

За да бъде открит навреме, на мъжете над 45 години се препоръчва годишен преглед при уролог, дори когато няма клинични оплаквания, съветва д-р Рангел Старев, уролог с повече от 25 години клиничен опит.
Той ръководи програмата на пловдивската клиника “Медикус Алфа” за лечение на простатен карцином с HIFU технология и работи с единствената в България система за насочена биопсия на простата HistoScanningTT.
“В повечето индустриализирани страни простатният карцином се нарежда на първо място по честота и на второ по смъртност сред злокачествените тумори при мъжете. Пожизненият риск от развитие на заболяване е 30%. Предвид глобалната тенденция към застаряване на населението, се счита, че в следващите две десетилетия броят на мъжете, диагностицирани с това заболяване, ще се увеличи значително”, алармира д-р Старев, но допълва, че открит в ранен стадий ракът на простатата е напълно лечим.

“Класическите методи за установяване, дали увеличението на простата е злокачествено или доброкачествено, включват преглед при уролог и ехогафия. Тя насочва лекарите дали изобщо има някакво съмнение за това заболяване. През последните 2-3 години вече има апаратура, която може да даде напълно обективна диагностика. Обикновено мъжете, които са със завишени нива на туморния маркер ПСА , биват лекувани консервативно няколко месеца, и ако не се повлияят, се преминава към биопсия. Тя може да бъде стандартна, със или без ехографски контрол, или насочена, таргетна каквато практикуваме в нашата клиника чрез системата HistoScanningТТ (ХистоСкенинг). Тази методика е възможно най-точната за доказване наличието или отсъствието на рак на простата.

Д-р Рангел Старев е категоричен, че вече има технологии, които свеждат почти до нула риска от това дали резултатът от биопсията е точен.

“В момента при нас работи единственият в страната апарат за насочена простатна биопсия хистоскенинг. В световен мащаб са разработени няколко методики за насочена биопсия, една от които е “ХистоСкенинг ТТ”, прилагана от нас в България. Чрез този метод е открит рак при над 50% от пациентите със задържащи се повишени нива на простатен туморен маркер, които при предходни стандартни биопсии са получили диагноза “доброкачествена хиперплазия на простата”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Моля ,напишете как мога да се запиша за изследване в клиниката при проф. Д-р Р.Старев.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.