Рали легенда се оказа начинаещ шофьор

81-годишна бивша състезателка обиколи света с кола, но пред закона е неопитен водач

Човек може да обиколи света с автомобил и пак да си остане начинаещ шофьор пред закона. Именно това се случи с рали легендата Хайди Хетцер. Достолепната 81-годишна германка цял живот върти волана, участва в състезания и експедиции, притежава собствена автокъща и богата колекция от олдтаймери.

mg_0912_b_snpsd_s

Дамата има книжка от 65 години, но въпреки това германските застрахователи я таксуват като млад и рисков водач. Това означава, че тя трябва да плати по-висока премия за международна застраховка за новия си кемпер, с който запланувала да пътува в Африка. Причината за попадането в графата на начинаещите шофьори се крие във факта, че Хайди Хетцер никога не е регистрирала на свое име съвременен автомобил, а само олдтаймери. При това положение тя се води водач без опит, според правилниците на немските застрахователи.

27-1-6kol

Зад гърба си бившата състезателка има стотици хиляди километри и участия в ралита като „Монте Карло“, „Париж – Берлин“, „Дюселдорф – Шанхай“ и „Панама – Аляска“. Неотдавна приключи нейната самостоятелна околосветска обиколка с 88-годишен автомобил Hudson. По време на двугодишното пътуване Хайди Хетцер мина през България и отседна за кратко в София.

27-4-6kol

Заради допотопната техника на колата си тя пътуваше по второстепенни шосета, а не по магистрали. Старият автомобил Hudson, с който обиколи света, е с дървени джанти, без никаква хидравлика и с 8-цилиндров двигател с мощност 60 конски сили, който развива максимум 95 км/ч.

27-3-6kol

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили