Реална опасност: Откриваме летния сезон с празни курорти

До петък се чака решение за "зелените коридори", започва ваксинация на работещите в туризма

Летният сезон ще бъде официално открит на 1 май, но северните морски курорти ще останат празни. За Великден край Варна по последни данни ще отворят едва 6 сезонни хотела, тъй като традиционните гости от Румъния масово анулират резервации. Причината е, че задължителните PCR тестове оскъпяват солидно ваканциите им от 3-4 дни, а при завръщане ги чака 7-дневна карантина. Тя не важи, ако минават транзит през България към Гърция, където мерките вече са облекчени. В същото време обещаните преди месец "зелени коридори" за влизане у нас с паспорт за ваксинация, изследване за антитела или PCR, все още не са разписани в заповед на здравния министър.

Такава се очаква до края на тази седмица, включително и за туристите от трети страни като Русия и Израел, които са ключови пазари", заяви на среща с  бранша и контролните институции във Варна вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова. Тя увери, че се водят разговори с румънската страна за отпадане на карантината. "Разчитам на бързо решение от страна на здравните власти, защото е важно да имаме гости от съседните страни за майските празници", подчерта Николова. 

Приходите от Великден са спасителен пояс за сезонните морски хотели, тъй като заедно с ранните записвания осигуряват свежи пари за отваряне на базите. В момента и двете алтернативи липсват, не крият песимизма си хотелиерите. Те се надяват на бърза реакция от МЗ, за да спасят и малкото останали румънски резервации. За сравнение, в последната година преди пандемията - 2019 г., край Варна по Великден почиваха близо 15 000 румънци, а оборотът на отворените над 20 хотела надвиши 2 млн. евро.     

На срещата във Варна Марияна Николова обяви, че започва масова ваксинация на работещите в туризма. Към момента желание са заявили 86 000 от около 150 000 ангажирани в сектора. Планът е те да бъдат имунизирани  до 15 юни, когато се очаква да отворят повечето сезонни хотели. 

На германския пазар тече ударна кампания за промоция на България като целогодишна безопасна дестинация. В нея са включени над 300 туристически бюра, 27 специализирани медии и 77 туроператори, информира Николова. Според нея полученият от Световния съвет по пътувания и туризъм печат за безопасност и хигиена трябва да бъде защитен, затова през целия сезон ще текат засилени проверки за спазването на противоепидемичните мерки. "Трябва да сме стриктни, тъй като само една грешка ще хвърли петно върху целия бранш", коментира Николова.

Тя отчете, че в навечерието на сезона 135 плажове по Черноморието имат стопани, 96 са неохраняеми, а 3 са за природосъобразен туризъм. Най-много са безстопанствените ивици в Бургаско - 49. В момента текат процедури за отдаване на 9 ивици. Очаква се и това лято наематели и концесионери да получат възможност да свалят до минимум цените на чадърите и шезлонгите срещу аналогично намаление на дължимите такси. Това ще стане чрез промени в ЗУЧК, за които е стартирала съгласувателна процедура. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм