На 30 март 2020 да почерпят

Водолеите да не харчат излишно, а Козирозите да не бързат с решенията – Дневният хороскоп на Алена

Бум на хемороиди от заседяване и ояждане

Построяването на Пентагона е свързано с числото на дявола Конспиратори смятат, че петоъгълната постройка е само видимата част на додекаедър, скрит под земята

Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Кредитите за бизнеса нараснаха с 1,9 млрд. лв. за година, а за домакинствата – с 2,1 млрд. лв.

Депозитите се увеличиха с 6,5 млрд. лв.

Потребителските заеми на гражданите нараснаха със 17,7% за година и в края на февруари са в размер на 9,207 млрд. лв., обявиха от БНБ. Това представлява повторение на рекордния ръст от края на декември, който също беше 17,7%. Предоставените от банките кредити за домакинствата се увеличават с най-бързи темпове от 2009 г. насам. Само за година обемът на отпуснатите потребителски заеми нарасна с 1,381 млрд. лв. Сред основните причини за това са ниските лихви на банките и повишаването на доходите. Голяма част от българите се чувстват по-уверени във финансовите си възможности и взимат повече заеми. Все по-често хора взимат потребителски кредит дори, за да доплатят цената за покупката на имот.

Друга причина за бързото нарастване на потребителските заеми, е че банките започнаха да отпускат финансиране по-лесно. Затова много хора, които доскоро взимаха бързи заеми от различни компании, специализирани в кредитиране, вече се обръщат към банките, чиито лихви са много по-ниски. Така става трансформиране на бързи към потребителски кредити.

Жилищните заеми също нарастват с много бързи темпове. За година отпуснатите кредити за покупка на жилища нарастват с над 1 млрд. лв., или с 11,3%. Сериозният ръст на заемите на граждани накара БНБ да предприеме мерки за охлаждане на пазара. Още през септември 2018 г. БНБ определи антицикличен капиталов буфер от 0,5%, който ще важи за отпуснатите заеми от 1 октомври 2019 г. Така банките ще трябва да заделят повече резерви за всеки заем. Опасенията на БНБ са, че при бъдещо покачване на лихвите или отслабване на икономиката ще се влоши способността на хората да изплащат заемите си.

За година депозитите в банките са нараснали с 6,5 млрд. лв. Като от тях малко над 4 млрд. лв. е ръстът на спестяванията на домакинствата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.