Рекордни наеми в Барселона и Мадрид

Наемите на жилища в Барселона нараснаха средно до 19,8 евро на квадратен метър.

Искат 19,8 евро на квадратен метър

Собственият дом става недостъпен

Наемите в Испания нарастват до рекордни нива, а най-голямото увеличение е в двата най-големи града в страната, съобщава “Блумбърг”. Наемите в Барселона са нараснали с 25% за година, а в Мадрид с 12 на сто.

Високите цени на имотите правят покупката на собствено жилище невъзможна за голяма част от испанците. Затова те търсят имот под наем, което води до покачване на наемите. Средно за Испания наемите са нараснали до 11,6 евро на квадратен метър. Барселона и Мадрид са двата най-скъпи града. Средният наем на квадратен метър в Барселона е нараснал до рекордните 19,8 евро на квадратен метър, а в Мадрид е достигнал 16,5 евро.

В популярните ваканционни дестинации също отчитат ръст на търсенето на жилища под наем. Например в Малага наемите са нараснали с 31% за година, а в Палма де Майорка - с 24%.

Около 24% от хората в Испания живеят под наем, показват последните данни на Евростат. Това е под средното ниво в ЕС от около 30% и наполовина по-малко от дела на наемателите в Германия. Покупката на собствен дом в Испания ще става все по-скъпа. Повишаването на цените на имотите ще доведе до още по-голямо търсене на жилища под наем, прогнозират експертите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти