Ремонтират знакови места в Борисовата градина с 12 милиона лева

Езерото с лилиите ще бъде обновено.

Столичната община кандидатства за безвъзмездна финансова помощ за ремонт на алеи и знакови места в историческата част на Борисовата градина. Докладът е внесен от заместник- кмета по екология Йоана Христова. Този път от общината обещават да вземат превантивни мерки, за да не се стига отново до "ремонт на ремонта". Общата стойност на проекта е близо 12 милиона лева.

Алеите около езерото с лилиите са разбити и занемарени от години, а пластиките, които преди красяха чешмите отдавна откраднати. Предстоящият ремонт предвижда именно обновяването на 28 хил. кв. метра асфалтови алеи на обща площ от 300 дка.

"Средствата за които ще кандидатстваме са малко над 8 млн. лева по Оперативна програма "Региони в растеж" и около 3 милиона лв собствено участие", обясни Йоана Христова, зам. -кмет по екология, по БНТ.

Проектът предвижда и връщането на блясъка на друго емблематично, но малко позабравено място в Борисовата градина - Алпинеума, както и ремонт на занемарената от десетилетия тоалетна, която се намира между колодрума и читалнята.

За да не се допуска некачествно строителство и старите грешки при новото строителство в столицата, от общината ще наблегнат на подобряване синхронизирането между проектантите и строителите. Основен проблем на предходни столични проекти.

"От една страна проектното предложение в момента е на етап оценка от междинното звено на СО, там ще бъдат разгледани всички съотносими към самия проект документи. От друга страна сме предвидили възлагане на поръчката за избора на изпълнител на инжинеринг", каза Йоана Христова.

Предстои проектът да се разгледа още няколко от комисии в общината, за да се уточни къде точно ще бъде разположено новото видеонаблюдение и новата поливна система. Както и на колко етапа е предвидено да се извършва реновирането на парка. След като бъде избран изпълнител на проекта, той ще има 24 месеца да го реализира.

Коментари

Задължително поле