Ремонт на ГКПП-Кулата срещу задръстванията, 16 тона унищожен канабис и намален миграционен натиск

Това докладваха пред Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и ред на изнесено заседание в Петрич

Ремонтът на ГКПП-Кулата ще увеличи двойно пропускливостта на пункта и ще разтовари огромния трафик. Това докладва началникът на „Гранична полиция“ Светлан Кичиков пред парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, която направи в Петрич изнесено заседание. На съвещанието бяха изслушани Светлан Кичиков и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Основен акцент на разговорите бяха сигурността и охраната на границата с Гърция, миграционния натиск, както и състоянието на ГКПП-тата Кулата и Златарево. Основен доклад изнесе началникът на Гранична полиция Светлан Кичиков.

За ГКПП-Кулата се разбра, че само през този пункт общо преминали на вход и изход МПС са над 3 милиона, а лица – над 8 милиона, а през цялата българо-гръцка граница МПС-са над 5,5 милиона и над 14 милиона лица.

За да се избегнат огромните опашки, задръствания и струпвания на ГКПП-Кулата сега е стартирал ремонт, при който се правят 8 платна на изход за Гърция и 6 на вход. А до сега те бяха четири на вход и четири на изход. Според Кичиков при километрични задръствания ще има възможност за пускане и на още едно платно. Министърът на вътрешните работи Маринов обясни,че и с по-голяма организация на състава ще се избегнат запушванията. И припомни, че през тази година лятото се стигна до подобна ситуация на Кулата, която бе преодоляна с реорганизация на силите. Ремонтът трябва да приключи до края на август следващата година. Кичиков припомни още, че тази година с 20% е нарастнал пътникопотока само на ГКПП-Кулата. Той обясни на членовете на Комисията, че в момента на българо-гръцката граница има 6 КПП-та и се очаква откриването на седмо ГКПП-Рудозем-Ксанти.

За миграционния натиск статистиката показва, че за 2018 година на вход са предотвратени влизания на 4662 опита, а през 2019 година до момента цифрите показват намаление 4195. Като цяло натискът е намалял.

Българското общество трябва да е спокойно, че нашата граница се пази добре, каза категоично пред Комисията министърът на вътрешните работи.

И още данни станаха ясни от заседанието, ожънати са над 16 тона канабис в граничните райони където местното население отглежда наркокултурата, заловени са 8 кг. марихуана и са разбити две нарколаборатории. По отношение на контрабандата се разбра, че България е на ниските нива на фона на останалите държави и успешно се противодейства и на корупцията.

Министър Маринов разясни още, че предстои да се изгради европейска система на външните ни граници на вход и изход, така че се ползва цялата информационна система на държавите членки на ЕС.

Парламентарната комисия посети и Кулата и Златарево, за да се убеди на място какви са проблемите и как ще се разрешават. Председателят на Комисията Пламен Нунев заяви, че са доволни от факта, че виждат на място как стоят нещата и са готови да помагат за решаването на възникнали проблеми.

Коментари

Задължително поле