Реставрират с над 60 хил. лв. гробницата на „Московска”

Редки стенописи украсяват новооткрита в София гробница от V в. Снимка: Пламен Стоименов

Работят до края на годината по обекта под прозореца на Столичната община

Археологическото откритие ще се вижда през прозорец на тротоара

Столичната община търси изпълнител, който да реставрира новооткритата антична гробница на ул. „Московска”. Старината от V в. украсена с редки стенописи бе открита при ремонта на улицата през 2018 г. Обществената поръчка е със срок за приключване на дейностите до 20 октомври тази година, а за тях ще бъдат отделени до 62 500 лв. без ДДС. Строителството, предмет на договора включва консервация, реставрация и експониране на обекта, намиращ се близо до сградата на общината. Търсят се строители с опит и възможно най-ниската цена. Оферти се подават до 5 август.

Ще бъдат реставрирани стенописите на гробницата, изобразяващи червени християнски кръстове и цветя. Стенописите са изключително редки за Сердика. Освен новооткритата гробница и тази на Хонорий, в столицата са украсени само още няколко. Стенописите в софийските гробници са свързани със задгробните вярвания на ранните християни за пребиваването на душата в райските селения.

Според проект, представен през миналата година от арх. Константин Пеев, гробницата ще бъде пресъздадена на тротоара над нея, където арка ще показва формата на помещението. Оригиналните стенописи ще бъдат копирани под арката с техниката, с която са рисувани. В гробницата няма да се влиза, но ще може да се надникне през стъклен прозорец върху тротоара.

Коментари

Задължително поле