РЗИ -Пловдив изисква спешно да се провери имунизационния статус на децата

болница

Регионалната здравна инспекция изисква от общопрактикуващите лекари спешно да се провери имунизационния статус на децата във връзка с разпространението на епидемията от морбили в съседна Румъния, съобщи за д-р Моника Троянчева, директор Дирекция „Надзор над заразните болести”. Инспекцията е изготвила официално предписание към тях, което трябва да изпълнят.

„Заради рисковата обстановка спешно трябва да се потърси актуална информация от всички общопрактикуващи лекари относно ваксинирането на децата, дали имат отложени, или неимунизирани деца, за да може по най-бързия начин те да бъдат обхванати”, каза д-р Троянчева, цитирана от "Фокус".

Ваксина има, добави тя. По думите и, в България и в област Пловдив в момента ситуацията е спокойна, но Министерство на здравеопазването изпрати писма с указания до всички Регионални инспекции, чрез които се изисква организирането на превантивни мерки. В писмото се казва, че епидемията от морбили продължава да се разпространява в съседна Румъния. Към момента там има 3 196 случая на болестта, сред тях и 17 жертви. Освен в северната ни съседка, за голям брой заболели докладват Италия (728 души) и Великобритания (569 души).

Заболяването морбили, известно като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.

От Здравната инспекция в Пловдив апелират към всички майки, които отказват да ваксинират децата си, да направят това, тъй като при 81 % от случаите на заболели от морбили деца те не са били ваксинирани. Съгласно българския имунизационен календар предотвратяването на заболяването се осъществява с комбинирана ваксина срещу Морбили – Рубеола – Паротит (МРП), чието поставяне е задължително.

За изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози, като първата доза се поставя на 13-месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 години. „Това е един набор от ваксини, за които няма колебание, че са необходими”, каза д-р Моника Троянчева.

Последният епидемичен взрив от морбили у нас е бил през 2010 година в Сливенско, като е имало пробив с внесен от чужбина случай.

Коментари

Задължително поле