Иззеха опасни светещи гирлянди и пиратки Проверени са 587 продукта в над 300 търговски обекта

Млади архитекти проектират атракциони по света Увеселителните парковете са комбинация от спорт, забавление и здравословна доза адреналин

Прокурор Николай Цветков: Ще се разследва упражнен ли е контрол при водната криза в Перник

Сидеров: Кой отърва Джамбазки от затвора? Каракачанов, премиерът, МВР шефът или главният мюфтия?

София – бизнес център за хора с големи заплати

Несебърските рибари: Морето дава сафрид и барбун Тази година чернокопът не си хвърлил хайвера

Счетоводните къщи да не приемат пари в брой

Цвета Караянчева връчва наградата „Студент на годината”

Гърция изпраща 400 военни срещу мигрантите по границата с Турция

Сладкото намалява имунитета

Посланикът на Швейцария: Швейцарците сме много отговорни, защото гласуваме постоянно

Дворецът в Балчик получи наградата на БТС Уникалният комплекс е №1 в 100-те национални обекта

САЩ експулсираха двама китайски дипломати, опитали да проникнат във военна база

„Мис Свят 2019” ще работи за устойчива промяна за жените Красавица от Ямайка грабна титлата

Антинаграда за гаврата с „Под игото”

РЗИ -Пловдив изисква спешно да се провери имунизационния статус на децата

болница

Регионалната здравна инспекция изисква от общопрактикуващите лекари спешно да се провери имунизационния статус на децата във връзка с разпространението на епидемията от морбили в съседна Румъния, съобщи за д-р Моника Троянчева, директор Дирекция „Надзор над заразните болести”. Инспекцията е изготвила официално предписание към тях, което трябва да изпълнят.

„Заради рисковата обстановка спешно трябва да се потърси актуална информация от всички общопрактикуващи лекари относно ваксинирането на децата, дали имат отложени, или неимунизирани деца, за да може по най-бързия начин те да бъдат обхванати”, каза д-р Троянчева, цитирана от „Фокус“.

Ваксина има, добави тя. По думите и, в България и в област Пловдив в момента ситуацията е спокойна, но Министерство на здравеопазването изпрати писма с указания до всички Регионални инспекции, чрез които се изисква организирането на превантивни мерки. В писмото се казва, че епидемията от морбили продължава да се разпространява в съседна Румъния. Към момента там има 3 196 случая на болестта, сред тях и 17 жертви. Освен в северната ни съседка, за голям брой заболели докладват Италия (728 души) и Великобритания (569 души).

Заболяването морбили, известно като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.

От Здравната инспекция в Пловдив апелират към всички майки, които отказват да ваксинират децата си, да направят това, тъй като при 81 % от случаите на заболели от морбили деца те не са били ваксинирани. Съгласно българския имунизационен календар предотвратяването на заболяването се осъществява с комбинирана ваксина срещу Морбили – Рубеола – Паротит (МРП), чието поставяне е задължително.

За изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози, като първата доза се поставя на 13-месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 години. „Това е един набор от ваксини, за които няма колебание, че са необходими”, каза д-р Моника Троянчева.

Последният епидемичен взрив от морбили у нас е бил през 2010 година в Сливенско, като е имало пробив с внесен от чужбина случай.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.