Роб Халфорд - Бог на метъла

20 години след първия си концерт в България известният сред феновете като “бог на метъла” Роб Халфорд и култовата банда Judas Priest се завръщат с зрелищно шоу тази вечер в “Арена София”. То е част от световното турне “Invincible Shield”, в което Judas Priest представят не само най-новия си студиен албум, но и всички хитове от продължаващата им над 50 години кариера. Самият Роб Халфорд изпрати видео поздрав към българската преди концерта.

Турнето “Invincible Shield” стартира в Обединеното кралство и Ирландия и преминава през Европа и САЩ, преди да достигне и до София. С новия си албум “Invincible Shield”, който включва 14 парчета, бандата затвърждава своя статус на икони в хеви метъла. Специални гости на събитието ще бъдат хеви алтернативната рок банда District 13, базирана в Лондон. Съставена от Джон Уайлд (вокали/китара), Алесио Барба (бас) и българина Асен Милушев (барабани).

В едно от последните си интервюта за българската публика, фронтменът, вокалист и абсолютна икона на жанра Роб Халфорд, споделя спомените си от последното си идване в България и топлото посрещане от тълпите от фенове.

“Почувствах се като някой от The Beatles”, казва той, и допълва, че няма търпение да се завърне на българската сцена и да види верните си фенове отново за една дълга и незабравима вечер. През своята кариера, Judas Priest са издали 19 студийни албума, бандата е носител на множество награди, включително Грами за “Най-добро метъл изпълнение” и е въведена в Залата на славата на рокендрола през 2022 г. С революционни албуми като “Sin After Sin” и “British Steel”, те оставят незаличима следа в музикалната индустрия.

Фронтменът Роб Халфорд има основен принос за издигането на бандата до легендарен статут. Присъединявайки се към Judas Priest през 1973 г., Халфорд и групата издават серия от албуми, които определят стандарта в жанра. “British Steel” от 1980 г. се превръща в емблематичен албум с песни като “Breaking the Law” и “Living After Midnight”. Халфорд е известен със своя уникален стил на обличане, който включва кожени якета и шипове - визия, която става синоним на хевиметъла. Той има огромен принос не само за звученето, но и за визуална идентичност на жанра.

Дори и за неизкушените от хевиметъла Халфорд прави впечатление с големия си гласов диапазон, пискиливите си крясъци и имиджа си. В средата на 90-те години, след временното си оттегляне от Judas Priest, Халфорд не спира да твори. Създава бандата Fight, която издава два албума, и работи по проекта 2wo с Джон 5 от Marilyn Manson. През 2000 г. той стартира проекта Halford, чийто дебютен албум “Resurrection” е приет с ентусиазъм от феновете и критиците.

Преди повече от 25 години Роб разтърсва консервативния свят на метъл музиката като казва, че е гей. “Нима не знаехте?”, отговаря Халфорд през 1998 година, когато в интервю за MTV най-накрая признава, че е хомосексуален, рискувайки да съсипе кариерата си. Любопитно е, че Халфорд намира сили да признае пред света каква е сексуалността му, когато е далеч от групата и има солова кариера. Това е моментът, в който Роб е убеден, че няма връщане назад към Judas Priest и следователно няма как да навреди на имиджа им. Оттогава той е убеден, че е взел правилното решение и даже впоследствие се е питал защо не го е направил по-рано.

“Мисля, че просто си бях втълпил един абсурден страх, че ще се самоунищожа, че никой повече няма да ме приема като метъл певец, че ще унищожа Priest. Беше параноя, която сам си внушавах. В крайна сметка, това не засегна по никакъв начин групата: не намаляха продажбите на албуми, нито посещаемостта на концертите. Безусловната любов приема човека такъв, какъвто е, и точно това получавах от феновете ни”, разказва Халфорд.

Трезвеността, сред сериозни проблеми с наркотиците, и признанието на истината за хомосексуалността му карат Роб да се чувства много по-спокоен в живота си, но и да вземе още едно ключово решение - да се върне в Judas Priest. Това се случва през 2004 година, бандата е част от Ozzfest. Шоуто им е великолепно, а два часа по-късно Роб отново излиза на сцената вместо Ози с Black Sabbath, защото титулярният вокал внезапно официално “се разболява”, а неофициално е прекалил с опиатите.
Роб не отрича, че днес Judas Priest са много далеч от ужаса, който всяват през 80-те години, когато са обвинявани, че чрез подсъзнателни послания подтикват феновете си към самоубийство, а после са поставени на трето място в списъка “Мръсните 15” със спорни изпълнители. “Напоследък се чувствам малко като Куентин Крисп (автор на превърналите се в гей-класика мемоари The Naked Civil Servant). Превърнал съм се в Почетния Хомо на хеви метъла”, казва Род в свое интервю.

 

В началото му бях просто фен

Познавам Роб Халфорд още от 1982 година и наскоро му го разказах. Той разбира се не ме помнеше от онези времена, но аз вече му бях фен. Имаше един бар във Форт Лодърдейл, Флорида, където по това време той свиреше песни на Джудас с кавър група. Помня, че оставах последен след сцената и се надявах да го срещна. Тогава аз бях просто кльощав пънкар с дълга коса, в група, която не отиваше наникъде.

Актьорът и музикант Джони Деп

 

Бунтар с велик глас

Никога не е имало вражда между мен и Роб Халфорд, когато той ме е замествал на сцената. Напротив, за мен е чест - той е истински рокаджия, чувства музиката по същия начин, по който и аз. Влиянието му в музиката е огромно и никога не се е страхувал да бъде бунтар. Може да прави невероятни неща с гласа си - диапазонът му е впечатляващ, както и цялото му поведение на сцената.

Музикантът Ози Озбърн

 

Музиката е неговата сила

Присъединих се към групата за тяхното прощално турне. То трябваше да е последно в кариерата им. За щастие издадохме още три албума и продължаваме да обикаляме света. За мен Роб Халфорд беше легенда, но извън сцената той е човек като всички нас, много организиран и отговорен към музиката. Когато се качи на сцената се превръща в метъл бог, музиката е неговата сила.

Китаристът Ричи Фолкнър

Само рок, без секс и наркотици

В автобиографията си “Изповед” (2020) самопровъзгласилият се за бог на метъла Халфорд говори напълно откровено за едно невъобразимо житейско пътешествие, преминало, освен през слава и величие, и през различни страховити “гари” като алкохолизъм, наркомания, суицидалнос. Дни преди да навърши 73 години, Роб Халфорд казва, че наркотиците, сексът и всичко останало, което върви с рокаджийския лайфстайл, отдавна вече са в миналото. Останал е само рокът. Роб е чист и трезвен от почти 40 години. “Пазя се за концертите. Това е най-важното. Метълът може да е безсмъртен, но ние не”, казва Роб.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети