Родените този век ще живеят по 100 г.

Червено вино и тъмен шоколад са ключ към дълголетието

Откриха тайната на Галапагоските костенурки

Алхмици полагали в древността огромни усилия да намерят ключ към човешкото безсмъртие, докато днес науката е съсредоточена по-скоро в стремеж да увеличи продължителността на живота на хората. Според прогноза на датски учени родените след 2000-та г. ще живеят средно около 100 години, предаде РИА “Новости”. При което в преклонна възраст ще бъдат много по-здрави от съвременниците си. Очаква се постоянно развиващата се наука и медицина да успеят в близкото столетие да решат проблема с цялостното остаряване на организма.

Един от последните пробиви в тази насока е постигнат от учени от Ексетърския университет във Великобритания, които въздействали на остарели човешки клетки от съединителна тъкан - фибробласти, с ресвератрол. Този вид естествен фенол и фитоалексин се произвежда по естествен път от няколко вида растения. Има го в червеното грозде, червеното вино, черната боровинка и в натуралния шоколад. В резултат на експериментите застаряващите клетки се подмладили значително. Възстановил се цикълът на деленето им, тъй като ресвератролът може да включва гени, стимулиращи активността на факторите на “съзряване” на информационната РНК. Основна задача на учените сега е да разработят препарати с високо съдържание на ресвератрол, които да забавят стареенето на организма. В хранителните продукти и във виното той е в твърде малко количество.

В същото време проучване, публикувано в началото на декември, посочва към гигантските Слонски костенурки, обитаващи Галапагоските острови. Според специалистите техният живот може да надхвърли 200 г. Новото генно изследване показва, че това се дължи на техните генни вариации, свързани с възстановяване на ДНК, имунна реакция и подтискане на ракови образувания. Засега обаче не е ясно как откритието може да бъде приложено при хора.

58-100

Коментари

Задължително поле