Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Военнослужещи унищожиха невзривени боеприпаси, открити край Чепинци

Подновяват „Луцифер” за шести сезон

11 задържани при спецоперация в Бургаско

Сърбия потвърди първата доставка на руския ЗРК „Панцир С1“

Японският император загрижен от разпространението на коронавируса

Изкуствен интелект създаде супер-антибиотик

Родител 1 и родител 2 – тъжно, грозно и противно Ако училището не ме смята за баща, защо да му поверявам детето си

Това е грозно и тъжно, смъртоносно и антирепубликанско, безполезно и объркано, подбуждано от безразсъдни малцинства, чието главно умение е сплашването, и няма нищо общо с изразяването на общата воля. Това е замяната, гласувана във вторник от Националното събрание, на думите „баща” и „майка” от „родител 1” и „родител 2” в училищните формуляри.

Това е грозно: просто родител 1 и родител 2 е много по-малко красиво от баща и майка. Аз не съм родител 1 и родител 2 на моите деца, а техен баща и това понятие, колкото богато, толкова и дълбоко, е вкоренено в моята култура. Вероятно това е най-дълбокият корен на моята култура, първият от моите културни ориентири, най-старият, най-основополагащият:

аз съм син, имам баща и майка, аз съм баща, имам деца.

Аз ли съм единственият или всички бащи са като мен? Кои са тези депутати, които преименуват в безкрайно по-малко дълбока, забавна, прекрасна и тържествена моята роля спрямо децата ми и убиват правилната дума, за да обозначат мястото ми в семейството?

Родител 1, родител 2 е безвкусно, противно, административно,

изглежда сякаш излязло от номенклатура на Националния институт по статистика и икономически изследвания, която претендира да влезе в съкровищницата на речника. Този абсурден дублет превръща един административен формуляр в нова концепция на макроновите власти за произхода на човешкия живот на детето. Формулярът се опитва да стане плът, да създаде живот с подкрепата на народните представители.

Ясно разбирам, че за един формуляр винаги е било много тъжно да остане изолиран в ролята си на формуляр: доколкото се отнася до мен, аз отказвам да му придам божественото достойнство, за което претендира. Но ето народното представителство срещу мен, което иска да стане също толкова значимо като основополагащите митове, Природата, Библията. То решително преименува произхода…

Кога да очакваме литургията на Центъра за регистрация и ревизия на административни форми, канона на Съюза за възстановяване на вноските за социално осигуряване и семейни помощи, космическата сага на партия “Република напред!”? Необразоваността, безразсъдността, мерзостта и нетърпимостта, нужни, за да се стигне дотам, ще останат в летописите като най-ниската точка на парламентарния живот.

Това е тъжно и антирепубликанско:

огромното мнозинство от децата, включително и децата на разведените родители, се радват да имат баща и майка, които ги отглеждат и закрилят, обичат, уважават и ги смятат за късмет и дар. Фактът, че някои деца са в положение, при което онези, които ги закрилят и отглеждат не са двойка, състояща се от баща и майка, не отнема на майката и бащата правото да бъде назован правилно и точно статутът им спрямо техните деца.

Смисълът на общия интерес е случаите на хомосексуално родителство, които са малцинство, да бъдат третирани с уважение, учтивост и зачитане, а не мнозинството да не бъде назовано, да изчезне, да бъде заменено. Защото какво конкретно ще се случи, когато се попълва формулярът? Повече няма да имаме право да се наричаме баща или майка.

Не виждам защо хомосексуалните двойки родители да ми забраняват да се наричам баща.

Както и не виждам защо да не могат да запишат децата си в училище, упоменавайки се като “родител”.

Аз естествено искам да живея в мир в Републиката, стига да не ми налага терминология, която не е нито моя, нито на огромното мнозинство от французите. А точно такъв е случаят с този

идиотски закон.

Това е закон на изключване на мнозинството по един фундаментален въпрос; това е шедьовър на агресивната абстракция, типична за войнствения дух на пълно отричане на реалността. Ефектът е незабавен: тази поправка нервира, разделя, презира.

Защото, ако училището не ме смята за баща, защо да му поверявам детето си?

Именно като баща аз поверявам детето си на училището на Републиката.

По този въпрос народните представители имаха отлична възможност да оставят на администрацията грижата да отвори формулярите си за нови ситуации, възможно най-тактично и умело. Но ето че желанието да робуват на духа на времето доведе до този вот, който ще остане като нова битка, спечелена от войнствената глупост, дълбокия цинизъм и интелектуалното объркване срещу срещу общия интерес.

*Авторът, Марен дьо Вири, е френски писател и литературен критик.

Превод от френски: Галя Дачкова

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. В Содом и Гомор царството на изродщините Ной е бил смятан за престъпник.В царството на лъжата истината е порок.

 2. Аз пък съм балдъза. А който има балдъза бара два …за.

 3. Френският селтак да не риве, ми да бере плодовете на джендъризма си…

 4. Колко ли още идиотизми ще наложи либерастията и сороидщината в Европа преди угнетените от USrael европески нации не я пометат и изтребят носителите й?

 5. Аз също спдоелям негодуванието на автора, но съм безкрайно отвратен от простотията и селяндурщината на коментаторите. Тази простотия и невероятна глупост ще изгони още 50 хиляди тази година.

  1. Недоволен си, но все така си поддръжник на тези, които докараха страни като Франция до това положение. Такава „граждания“ никому не е нужна. Иначе за два от коментарите си прав, но другите два са точно на място.

  2. Прав си… но простотията е реакция на префинени селяни, арогантно заливащи с безродна джендър пропаганда…

 6. Кротките уж гейове, които се борят за равноправие станаха много агресивни и са готови по всякакъв начин да наложат мнението си над болшинството. В това им помагат глупави политици и големи парични потоци.

 7. Стерилизацията и репресията на гейове, мюсюлмани и черни била фашизъм, а социалната стерилизация и репресия на бели хора я смятат за коректна, затова Франция и Западна Европа си внасят негри и мюсюлмани да им поправят дефектните гени, но истинската цел трябва да е негрите и мюсюлманите да стават безполови джендъри чрез пропаганда.

  1. Скоро Турците и Черните ще дойдат и твоя ген да поправят, имате си цигани да пооправят гените ви ,обаче взеха и те нещо по джендърски да живеят. Ами не напразно са казали (С каквито хора се движиш , такъв ставаш.)

 8. Едва ли можем да напишем нещо по-точно от това, което автора е избрал за заглавие.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.