Роднини на заложниците тръгнаха на шествие от Тел Авив към Йерусалим (ВИДЕО)

Роднини на заложници, отвлечени от "Хамас" в ивицата Газа на 7 октомври, днес напуснаха Тел Авив и се отправиха на петдневно шествие до Йерусалим, като някои от тях настояват за "сделка за заложниците сега", предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Участниците в шествието, които трябва да извървят 63-километровото разстояние от Тел Авив до Йерусалим, имат за цел да стигнат до кабинета на премиера Бенямин Нетаняху, за да поискат от него "незабавното освобождаване на всички заложници", обясниха от Форума на семействата на заложници и изчезнали.

Бързо създадена след 7 октомври, когато според израелските власти 1200 души бяха убити и около 240 отвлечени от палестинското ислямистко движение, тази организация умножава броя на събитията и речите, за да поддържа натиска върху правителството и да привлича вниманието на медиите.

Ювал Харан, чийто баща, Авшалом е убит, а майка му Шошан - отвлечена заедно с още шестима членове на семейството им, е в основата на тази нова инициатива. 

В неделя в интервю за Ен Би Си Нетаняху повдигна въпроса за възможността за евентуално споразумение, целящо освобождаването на заложниците. Ден по-късно въоръженото крило на "Хамас" обвини израелските власти, че "протакат" обсъжданията с посредничеството на Катар относно възможното освобождаване на десетки заложници в замяна на "200 деца и 75 жени", лишени от свобода от Израел.

Междувременно Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) преговаря с "Хамас" за получаване на достъп до заложниците, отвлечени от Израел в ивицата Газа, предаде ДПА. 

"Настояваме да видим заложниците", заяви във вторник в Женева говорителката  на МКЧК Фатима Сатор. "Това е част от диалога ни с "Хамас".

Ако служителите на МКЧК не могат да видят заложниците, те трябва поне да могат да им изпратят лекарства и да гарантират, че могат да обменят съобщения със семействата си, каза Сатор. 

Израелският външен министър Ели Коен днес е Женева за разговори с ръководители на МКЧК и организации на ООН. Той отправи остри критики към Червения кръст и призова да се направи повече за заложниците. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток