Проф. Кантарджиев: В момента у нас боледуват над 100 хил. души, предстои разпространението на грипа в повечето области

Принц Филип пак в нарушение, шофира без колан след катастрофата

Отложиха дело за зверска катастрофа заради смъртта на единствен оцелял Преди 2 г. пиян, дрогиран и без книжка шофьор уби трима край Лясковец

Над 20 загинали и 37 ранени при катастрофа между два автобуса в Боливия

Двама загинали и 14 ранени при пожар във френския ски курорт Куршвел (ВИДЕО)

17-годишно момче е намушкано с нож в корема заради момиче в Разград, има опасност за живота му 22-годишният нападател е задържан, след като се е бил укрил във Варна

В покрайнините на Дамаск е избухнал взрив

Калоян Паргов: За кмет на София БСП ще търси надпартиен кандидат, който да има широка подкрепа

Националният съвет на МО в БСП гласува в Търново „Визия на младите в България“

Тома Томов: Има битка за Балканите, в която американците искат да изгонят руснаците окончателно от региона

Американски боен кораб навлезе в Черно море, руските ВМС го следят

Шефът се вози отзад по средата Nissan представи концептуална електрическа лимузина с 2+1+2 места

Зимните ни курорти отбелязват Световния ден на снега

Макавой срещу Сам Джаксън в „Стъкления“ Завръщането на режисьора Шаямалан

Крепост става Атина днес заради протест, затварят пътища и метростанции

Родолюбец изгради мегалитен комплекс в Еленския балкан Раювски кромлех тепърва ще привлича с уникалността си туристи отблизо и далеч

Скулпторът Атанас Стоянов е издълбал над 4000 букви, знаци и символи от посланията заедно с езотеричните знаци върху отделен каменен блок.

Името иде от словосъчетанието на бретонски език за кръг и камък

Заклет родолюбец, който изрично държи да запази името си в тайна, изгради мегалитен комплекс в Еленския балкан. Творението е разположено в живописното планинско село Раювци, за отрицателно време се сдоби със слава и вече го наричат Раювски кромлех. Тепърва той ще привлича с уникалността си туристи отблизо и далеч. Издялан е по подобие на откритите наскоро кромлехи по нашите земи, датиращи от около шест века преди новата ера. Скулптор пък е Атанас Стоянов.

Според проучванията на българските археолози каменните съоръжения са използвани от траките за календар и отчитане на времето, нещо като астрономическа обсерватория. Кромлехите говорят много за начина на

живот и
културата на древните траки.

Религията им била немислима без култовите ритуали и за тях най-често бил използван кромлехът. Името му идва от словосъчетанието на бретонски език на кръг и камък.

Мегалитните съоръжения са изграждани от големи каменни блокове, наредени в кръг, или в няколко концентрични кръга, които достигали до 100 м в диаметър. Най-известните кромлехи в Европа са в Бретон, Франция и Стоунхендж в Англия.

Летоброенето на мегалитния комплекс в китното селце Раювци е от това лято. Кромлехът е поредната родолюбива инициатива на един българин със силен родови корен по тези места, по които е бродил с четата си легендарният Вълчан войвода. Преди две години неуморимият за добри дела балканджия с помощта на дарители и помагачи издигна единственият паметник на поборника за свобода – на Вълчова поляна над Раювци, до вековния дъб, старото черковище и новия параклис. Между светините са подредени грамадните каменни блокове, всеки със своето послание към хората, дошли на това докоснато от Бога място.

„Всеки народ си има звезда, която го зарежда със светлинна енергия. Някои народи нямат звезда, а планета. Един ден тези народи няма да могат да оцелеят. В необикновената за тях атмосфера ще се задушат. Народ, който има планета вместо звезда ще угасне като свещ при силен вятър. България има не само една звезда, а цяло съзвездие“, гласят мъдрите слова на пророчицата Ванга.

Посланието и е издълбано на най-високия камък и със сигурност ще предизвика размисли у всеки за света, за неговия си живот и бъдещето, което го очаква. В това е и смисъла на идеята на създателя на Раювския кромлех – всяка дума да отекне дълбоко в човешката душа и да предизвика размисъл.
„Не бойте се, най-тъмното е преди зазоряване!“, блестят под слънчевите лъчи думите на Слава Севрюкова, духовната сестра на Ванга.

В предсказанията си за българския народ тя казва, че той няма дълго да бъде така принизен, а ще дойде

време, когато
светът отново ще ни оцени.

„Радвайте се на трудностите – те са двигател на живота. Колкото по-извисена е душата, през толкова повече изпитания трябва да премине. Българският корен е здрав, дълбок и жилав. Нацията ни ще оцелее в задаващите се изпитания“, приковават погледа думи на най-изстрадалия ясновидец, пророка на народа дядо Влайчо

Потвърждение на това са изписаните върху два камъка мисли на учителя Петър Дънов за философията на живота, вярата, знанието и богатството. А между двата монолита е увековечено признанието на великия Айнщайн: „Цял свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред духовния учител Петър Дънов от България!“

Родолюбивият раювчанин е отделил в уникалния кромлех подобаващо място и на големите личности на България. Посланието на Паисий Хилендарски е под формата на отворен пергамент и започва с първите букви на азбуката ни. Малко познати мисли на Ботев, Левски, Стефан Стамболов са повод за размисли. „Трябва изпит за всеки, защото има примери. Днес е човек, а утре магаре. На драго сърце да обичаме оногова, който ни покаже погрешката. Инак той не е наш приятел. Дела трябват, а не думи!“ (Васил Левски), „Загубата всеки път е урок за умния човек.“ (Стефан Стамболов), „Само онзи, който е свободен, той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата.“ (Христо Ботев).

Скулпторът Атанас Стоянов е издълбал над 4 хиляди букви, знаци и символи от посланията заедно с езотеричните знаци върху отделен каменен блок. Талантливият творец е от Бургас. Завършил е скулптура във Великотърновския университет, а от 20 години преподава скулптура, живопис и рисуване в СУ „Кирил и Методий“ в морския град Той е съпричастен и с това, че е еленски зет. Всяка година участва с интересни творения на фестивала на пясъчните фигури. През септември ще бъде проведен живописен пленер в Раювци за пет дни.

На 25 август ансамбъл „Българе“ ще изнесе на Вълчова поляна впечатляващия си спектакъл „Осмото чудо“, а на следващия ден е традиционният Раювски събор на същото място, до паметника на Вълчан войвода.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Снощният концерт на ансамбъл „БЪЛГАРЕ“беше впечатляващ.Голямо браво за г-н Любомир Пашов за всичко което е направил за перлата на Еленския балкан-село Раювци.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.