"Ройтерс": Кристалина Георгиева ще бъде утвърдена днес като управляващ директор на МВФ

Кристалина Георгиева ще бъде утвърдена днес като управляващ директор на Международния валутен фонд, съобщи Ройтерс, цитирана от БНР. Според източници на агенцията снощи интервюто, проведено от 24-членния Изпълнителен съвет с Георгиева, е преминало успешно и българката е увеличила шансовете да получи доверието на съвета.

За фонда е изключително важно ръководните кадри да бъдат избирани с консенсус. Източникът на Ройтерс е заявил, че по време на интервюто Кристалина Георгиева е убедила членовете на Изпълнителния съвет, че именно тя е човекът, който може да води институцията в момента, когато световната икономика показва признаци на слабост, а търговската война е в разгара си.

Именно убеждението ѝ, че въпросите трябва да се решават на наднационално ниво и крайният резултат да е в полза на всички държави, е бил силният коз на Георгиева.

Повечето западни медии неведнъж отбелязаха, че не просто тя ще бъде втората жена начело на фонда, но и първият ръководител от държава, получила заем от Международния валутен фонд и успяла да излезе от кризата благодарение на него.

Георгиева е единственият кандидат за поста, а през лятото Фондът отмени възрастовия лимит за поста на управляващ директор, като по този начин премахна формалната пречка по пътя на Георгиева.

Коментари

Задължително поле