Развръзката на тенис ATP Finals в Лондон е акцентът в уикенд програмата на спортните канали на A1

Хванаха в нарушения две автошколи в Пловдив и Пазарджик

Строители оставиха без ток 3100 домакинства в Софийско

Илияна Йотова предложи общи туристически маршрути с Иран На среща с иранския вицепрезидент

Рибарите започнаха Коледните пости

15 години затвор за шофьор, прострелял друг заради отнето предимство Жертвата оцеля след животоспасяваща операция

МРРБ: Няма да има нови такси за мостове, тунели или планински проходи

Община Благоевград обясни за бойствалото дете от център за настаняване

14-годишна почина след токов удар в банята в село Катуница

Преславското съкровище се завърна от Лувъра

30-годишен шофьор без книжка блъсна полицай при бягство от проверка Водачът бил с 0,51 промила алкохол

Фандъкова: Няма как да искаме по-чист въздух, ако караме старите коли в градовете си

Отварят за безплатни посещения къща-музей „Петко Р. Славейков“ в Търново Експозицията може да се разгледа без платен вход на 17 ноември по случай 191 г. от рождението на бележития българин

Покрай антики полицаи откриха 600 литра ракия

Седемчленна комисия избира кандидатите за европрокурори до 31 декември

Роман на 16 ръце пишат в Монтана „Клуб на любителите на кафе и дебели книги” роди щурата идея

Менторката Ели Покрай романа менторката Ели посвещава учениците и в друго свое вдъхновение - кулинарията. Сладкодумната дама е голям познавач на северозападната кухня и е главен двигател на фестивала на националната кухня в Монтана “Бабина душица”. “Писането и готвенето имат много общи неща - човек трябва да познава традициите, но да ги допълва с вдъхновение и любов, така че не само да нахрани хората, но и да стопли душите им!”, казва Ели. Въпреки че е влюбена в словото, Ели изкарва хляб за семейството си с ежедневен, тежък труд. Работила е като журналист, била е и кореспондент на в. “Труд”, а от години е шофьор на такси. Напоследък пътува за месеци до Германия, където се грижи за болни. Мечтата й е да събере средства, за да потегне къщата си в близко до Монтана село, за да пише там натрупаните в главата й истории и да събира край огнището приятели и съмишленици.

Историята е микс от криминале, хорър и младежки проблеми

За да се вдигне нова къща, трябва цяла бригада строители – майстори и общи работници. Колкото са повече и по-опитни, толкова по-бързо расте сградата. А защо със създаването на една книга трябва да се занимава само един автор? Колкото са повече и по-ентусиазирани, толкова по-хубава може да бъде творбата, смятат Ели Лозанова и нейните седем помощници – момичета и момчета, бивши и настоящи възпитаници на училищата в Монтана.Всичко започнало преди около две години, когато група ученици от Езиковата и Природо-математическата гимназии в Монтана създали “Клуб на любителите на кафе и дебели книги”. Идеята била на самите тийнейджъри – те обичали литературата, интересували се от нови книги и български автори и искали да се срещат и разговарят с тях непринудено, на чаша чай или кафе, а не по сценарий.

На една от срещите на младежите с писателя Радко Пенев, наричан “българският Дан Браун”, момчетата и момичетата се запознали и с Ели Лозанова – колоритна дама, бивша журналистка, сладкодумна разказвачка и любителката като тях на литературата и традициите на родния край. “Децата ме впечатлиха много – бяха интелигентни, задаваха любопитни и нестандартни въпроси и изглежда, че и те са ме харесали, защото сами ми предложиха да им стана ментор в литературната работа!” споделя Ели. Така ученици и менторка започнали да се събират по кафенета и библиотеки, ходели си на гости, чели нещата, които пишели, обсъждали книги. И толкова много си допаднали, че започнали да мислят в хор, а преди година и половина им хрумнало и заедно да напишат роман. Историята е от съвременния живот, микс от криминале, хорър и младежки проблеми.

Съдбите на всички герои се срещат и преплитат в къщата на Мария – бивш полковник от полицията, която се е оттеглила на село, след като дъщеря й е отвлечена, а тя е пребита от бандити, по чиито следи върви. Пенсионираната полицайка приютява в дома си избягали от насилници момичета, част от които търсят семействата си, други – любовта, а Мария се мъчи да им помогне, но и да открие собственото си дете и злодея, който прекършва съдбите на младите хора. Зад всички премеждия на героите прозират интригите на безскрупулни бизнесмени, готови заради печалби да прегазят всичко – морал и закони, да пролеят детски сълзи и дори кръв.

Менторката Ели Лозанова описва в романа живота на Мария, а останалите – Алекс, Михаела, Тони, Ива, Лъчезар, Кристина и Борислав са влезли в кожите на другите герои – Савана, Елисавета, Донка, Алекса, Едуард, Камен и злодея Пешето.

Романът с работно заглавие „Пансионът на Мария Г. затваря в петък в 24” вече е сериозно напреднал и е изключително увлекателен, смята бригадата автори. “Пишем го като пианисти, които свирят заедно, само че ние пишем на 16 ръце!”, споделят младите разказвачи.

Редактор е преводачката и писателка Елена Павлова, тя периодично чете написаното, коригира, съветва и насочва авторите. “Очакваме до ноември да завършим ръкописа и да започнем окончателното му редактиране. Вече има интерес и от издателства!”, казва Ели Лазарова. Михаела Стоянова, която вече е студентка в НАТФИЗ, пък е убедена, че романът им може да се превърне и в хубав филм. “Има много сцени, заредени и с драматизъм, и с хумор. Ще стоят страхотно на екран!”, обяснява тя.

Менторката Ели

Освен сладкодумна разказвачка Ели Лозанова е и вдъхновена готвачка, - двигател е на фестивала на националната кухня в Монтана „Бабина душица”.
Освен сладкодумна разказвачка Ели Лозанова е и вдъхновена готвачка, – двигател е на фестивала на националната кухня в Монтана „Бабина душица”.

Покрай романа менторката Ели посвещава учениците и в друго свое вдъхновение – кулинарията.

Сладкодумната дама е голям познавач на северозападната кухня и е главен двигател на фестивала на националната кухня в Монтана “Бабина душица”. “Писането и готвенето имат много общи неща – човек трябва да познава традициите, но да ги допълва с вдъхновение и любов, така че не само да нахрани хората, но и да стопли душите им!”, казва Ели. Въпреки че е влюбена в словото, Ели изкарва хляб за семейството си с ежедневен, тежък труд. Работила е като журналист, била е и кореспондент на в. “Труд”, а от години е шофьор на такси.

Напоследък пътува за месеци до Германия, където се грижи за болни. Мечтата й е да събере средства, за да потегне къщата си в близко до Монтана село, за да пише там натрупаните в главата й истории и да събира край огнището приятели и съмишленици.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.