Росен Желязков: Електронни системи ще оценяват водача по време на шофьорския изпит

Снимка: Архив

Новите мерки за изпитите за шофьорски книжки са свързани с подобряване работата на "Автомобилна администрация". Теоретичната подготовка на водачите в момента се извършва в т. нар. бели стаи. Нашето желание е да направим практическия изпит в "бели автомобили", където електронните системи ще преценяват грешките на водача, подготовката му и т.н. Това обясни транспортният министър пред БНТ.

В момента има два режима - лицензионен и режим по контрол на пътя. Говорим за схеми, които преминават през административна тежест, обясни Желязков.

Мерките за превенция, които се предвиждат, са да се прекъсне физическата връзка между администрация и бизнес с интегрирана система за електронно заявяване и електронно получаване. Компанията "Информационно обслужване" ще направи тази система, допълни министърът.

"По отношение контрола на пътя ще редуцираме броя на областните отдели. Ще бъде свит броят на дирекциите - те ще станат осем, което ще даде възможност за неочаквана ротация на екипите по отношение на контролните дейности."

Министър Желязков коментира и проблемите в сектора на БДЖ, като потвърди, че в момента има недостиг на 20 локомотива, но през следващата година той ще бъде наваксан. В момента връзката между пътнически и товарни превози се опосредства от Холдинг БДЖ, който всъщност е собственик, допълни министърът.

По думите на Желязков, концесията на Летище София все още не е факт, но вече е избран концесионер.

"Задължително ще има нов терминал, това е едно от условията. Другите са да се увеличи пътникопотока, да има възможност за изграждане на нова писта, подобряване на условията, запазване на персонала."

550 млн. лв без ДДС е първоначалното плащане към държавата, категоричен е Желязков.

По въпроса за спорния пакет "Мобилност", Желязков заяви, че приемането на законодателните промени е много дълъг, сложен институционален и комплициран процес с много фази.

"В една определена фаза ние имахме шансове, за съжаление за малко не ни достигна да блокираме пакета. В момента сме в друга ситуация - преговаряме с останалите държави членки, преговаряме с Европарламента. Ще се опитаме да оптимизираме всички предложения, вярваме, че ще постигнем успех, защото активното участие в преговорите е предпоставка за това."

Коментари

Задължително поле