Румен Драганов: 100 млн. лв. може да загуби нашият туризъм от фалита на "Томас Кук"

Румен Драганов

Общо сумарно около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм след фалита на туроператора "Томас Кук". Това каза Румен Драганов, директор на Института за анализ и оценка в туризма, по БНТ.

"Цялата щета, която ще бъде за българските хотелиери е от порядъка на 36 млн. евра, което означава, че сумарно заедно със загубите, които ще претърпим в следствие на това, че няма да пристигнат туристи сега до 8-ми октомври, когато беше планирана програмата на Томас Кук , всички полети са отменени, така и по зимната програма, а сещо така и с това, че договорите, които бяха сключени за следващия летен сезон 2020 г. няма да се случат. Общо сумарно около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм", каза Драганов.

Той подчерта, че "такова нещо не се е случвало в историята на туризма, поне откакто съществува туризъм".

"Най-голямата акция започна вчера за спасяване на английски туристи, които са по света. Те са 150 хил. тези, които трябва да бъдат превозени в тези няколко дни", обясни експертът. Ще бъдем свидетели на една изключителна организация, която създава Англия с техния гаранционен фонд. Многократно сме повтаряли, че България трябва да създаде такъв гаранционен фонд вместо системата за застраховки, която само източва туроператорите, посочи Драганов.

"Фактически това са парите на тези туристи, които остават в гаранционния фонд докато те се върнат във Великобритания. На практика нито една стотинка няма да бъде похарчена от Британското правителство или от другите туроператори преди да бъде проведена тази "Операция Матерхорн", заяви още директор на Института за анализ и оценка в туризма.

Коментари

Задължително поле