Румен Петков връчи писмо на Борисов с настояване за генерални промени в отношенията ни със Северна Македония

Председателят на КП „Коалиция за България“ и на ПП АБВ Румен Петков проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която му връчи писмо с настояване за генерални промени в отношенията на страната ни със Северна Македония.

На срещата присъстваха водачът на листата на „Коалиция за България“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент проф. Боян Дуранкев, доц. Боряна Бужашка и академик Георги Марков.

„Настояваме МС да даде ясен мандат на нашата част от Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, а именно кои са основните въпроси на преговорите и да им се постави ясна задача какво следва да постигнат. Считаме, че силното за България решение е да се премине към анекс на сега съществуващия Договор за добросъседство или нов договор.

В договора основополагащ елемент следва да бъде разбирането за обща история, която се основава на българско държавно самосъзнание за преобладаващата част от населението на Северна Македония“, каза пред медиите след срещата Румен Петков.

Петков предостави на министър-председателя сборника „Илинденско-Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати” и настоя тази книга да бъде връчена на всички наши евродепутати в следващия Европейски парламент и да отстояват позициите, които много ясно са разписани в изданието от посланиците и консулите на великите сили в нашата страна.

Румен Петков подчерта, че аргументите в тази посока са достатъчно силни и България трябва да каже съвършено ясно и категорично, че кражбата на история е недопустима и че членството на северна Македония в НАТО и ЕС минава през генерално решаване, разбирателство и преодоляване на всички проблеми в двустранните отношения така, както стана с Гърция. Всяко поведение извън това разбиране е национално предателство, категоричен бе Петков.

 

Коментари

Задължително поле