Румен Радев участва в честванията на 142 година от Априлското въстание в Брацигово

"Все повече поколения ни делят от онзи славен и страшен април на 1876 година. И въпреки всичко невидимата сила на народната памет ни призовава отново в гнездата на бунта, в местата, където се роди свободата". С тези думи започна тържественото си слово президентът Румен Радев в Брацигово по повод 142 години от Априлската епопея.

Той припомни, че турските рапорти определят Брацигово като един от най-важните бунтовнически центрове."Тук, в полите на Родопите, българите издигнаха своята въстаническа крепост, а самоотвержената отбрана разколеба дори най-жадните за плячка башибозуци", каза президентът, цитиран от БТА.

"За нашите светли апостоли историята отреди величие и безсмъртие. Бенковски, Каблешков, Волов, Петлешков и много други не видяха възродена България, но те проправиха път там, където нямаше посока. Те провидяха бъдещето там, където времето бе спряло", посочи още държавният глава. "Пред мъченическата гибел дейците на бунта не се отрекоха от своя идеал, граден със слово и пушка. Те не отстъпиха и не се разколебаха, защото саможертвата беше венец на тяхното дело. И вашият храбър градец плати за свободата ни повече от големите български градове. И вие,брациговчани, бъдете горди със своите герои, отбеляза още в словото си Румен Радев. "Без априлци нашата национална съдба би била различна, без себеотрицанието на поборниците, духът на България щеше още дълго време да остане разколебан, защото честта на Отечеството е дело на свободните духом, а пътят на Родината се гради от достойните. Поклон пред пред достойно Брацигово!Вечна слава на героите на Априлското въстание!", каза в заключение президентът.

Преди началото на тържествената заря-проверка Румен Радев отговори на журналистически въпроси. Запитан какво съвременните политици трябва на учат от урока на Априлското въстание президентът отговори, че "България е над всичко. Това е идеалът, който изповядват нашите възрожденци и положиха всичко за него. Благодарение на тях ние имаме свободна България". По повод исканията на българския транспортен бранш, той определи исканията им като "абсолютно основателни". "За мен това е дискриминационна политика и тя не трябва да се допуска. Надявам се българското правителство да води тези разговори и преговори безкомпромисно. Ние трябва да отстояваме правата на нашите трудещи се особено когато те са справедливи", каза Радев. По думите му "няма как да говорим за единна Европа, европейски принципи и идеали, когато допускаме такъв тип отношение".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България