На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Половин България пие незаконна вода (обзор) 2960 от водовземните съоръжения на територията на страната нямат разрешителни, но се ползват от градове и села

Румен Радев участва в честванията на 142 година от Априлското въстание в Брацигово

„Все повече поколения ни делят от онзи славен и страшен април на 1876 година. И въпреки всичко невидимата сила на народната памет ни призовава отново в гнездата на бунта, в местата, където се роди свободата“. С тези думи започна тържественото си слово президентът Румен Радев в Брацигово по повод 142 години от Априлската епопея.

Той припомни, че турските рапорти определят Брацигово като един от най-важните бунтовнически центрове.“Тук, в полите на Родопите, българите издигнаха своята въстаническа крепост, а самоотвержената отбрана разколеба дори най-жадните за плячка башибозуци“, каза президентът, цитиран от БТА.

„За нашите светли апостоли историята отреди величие и безсмъртие. Бенковски, Каблешков, Волов, Петлешков и много други не видяха възродена България, но те проправиха път там, където нямаше посока. Те провидяха бъдещето там, където времето бе спряло“, посочи още държавният глава. „Пред мъченическата гибел дейците на бунта не се отрекоха от своя идеал, граден със слово и пушка. Те не отстъпиха и не се разколебаха, защото саможертвата беше венец на тяхното дело. И вашият храбър градец плати за свободата ни повече от големите български градове. И вие,брациговчани, бъдете горди със своите герои, отбеляза още в словото си Румен Радев. „Без априлци нашата национална съдба би била различна, без себеотрицанието на поборниците, духът на България щеше още дълго време да остане разколебан, защото честта на Отечеството е дело на свободните духом, а пътят на Родината се гради от достойните. Поклон пред пред достойно Брацигово!Вечна слава на героите на Априлското въстание!“, каза в заключение президентът.

Преди началото на тържествената заря-проверка Румен Радев отговори на журналистически въпроси. Запитан какво съвременните политици трябва на учат от урока на Априлското въстание президентът отговори, че „България е над всичко. Това е идеалът, който изповядват нашите възрожденци и положиха всичко за него. Благодарение на тях ние имаме свободна България“. По повод исканията на българския транспортен бранш, той определи исканията им като „абсолютно основателни“. „За мен това е дискриминационна политика и тя не трябва да се допуска. Надявам се българското правителство да води тези разговори и преговори безкомпромисно. Ние трябва да отстояваме правата на нашите трудещи се особено когато те са справедливи“, каза Радев. По думите му „няма как да говорим за единна Европа, европейски принципи и идеали, когато допускаме такъв тип отношение“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.