Румънците и македонците на избори в неделя

В неделя в Румъния и Македония ще се проведат парламентарни избори.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че фаворит на румънците е Социалдемократическата партия, следвана от дясноцентристката Национална либерална партия, която определи утрешния вот като ключов в борбата срещу корупцията, обвинявайки социалдемократите във възпрепятстване на съдебната система в страната.

В Македония днес също бе ден на размисъл преди утрешните предсрочни парламентарни избори. Последните проучвания дават преднина на ВМРО-ДПМНЕ, начело с Никола Груевски с до 12 процента пред социалдемократите на Зоран Заев. Вотът ще бъде следен от 4 706 наблюдатели. От 2008 г насам това са четвъртите предсрочни парламентарни избори в Македония.

Политическата криза започна още през есента на 2014 г., когато опозицията реши да бойкотира парламента. В началото на миналата година избухнаха многохилядни антиправителствени протести, причината беше кампанията за "истината за Македония", с която опозиционния Социалния демократичен съюз на Македония огласи хиляди телефонни записи, които според тях уличават ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски в корупция и злоупотреба с властта. Сега именно това беше във фокуса на предизборната кампания.

Зоран Заев нарича Груевски престъпник и мафиот, от друга страна Груевски обвинява опозицията, че обслужва чужди интереси и се опитва да разедини Македония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа